NOW Future-talkshow LIVE volgen? Kijk dan op donderdag 22 oktober om 20.30 uur hier naar de livestream.
Tijdens de Dutch Design Week 2015 sluit documentairekanaal NPO Doc aan bij het thema van de Future Now- talkshow, ‘Forward to Nature’, met de documentaireserie NatureTech. Dit drieluik is een visueel spektakel over biomimetica. Daarnaast is op donderdag 22 oktober om 20.30 uur de Now Future- talkshow exclusief live te zien bij NPO Doc. Verder presenteren de finalisten voor de Dutch Design Awards zichzelf en hun ideeën in korte introductievideo’s. Ook worden in een online-themaweek verschillende documentaires rondom het thema ‘Forward to Nature’ uitgelicht.
The NOW Future Talkshow #3
Aangejaagd door technologische ontwikkelingen verandert de wereld in hoog tempo. Techniek en design spelen een dusdanig belangrijke rol in ons leven, dat mensen erdoor veranderen. Maar hoever gaat dat? Zouden techniek en design op termijn ook van invloed kunnen zijn op onze natuur? Wat staat ons te wachten, en op welke manier doen we er ons voordeel mee?
Op de derde editie van de live talkshow Now Future, donderdag 22 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven, blikken gerenommeerde sprekers vooruit op de aanstaande ontwikkelingen en schetsen ze toekomstscenario’s. Dat doen ze op uitnodiging van DDW-ambassadeur Koert van Mensvoort (Next Nature Network) die tijdens deze avond een nieuwe natuurbeweging lanceert.
Wil je de Now Future Talkshow #3 bijwonen? Stuur dan een email naar: susan@ddw.nl.
Uitzending op donderdag 22 oktober om 20.30 uur op NPO Doc
Genomineerden Dutch Design Awards 2015
Heijmans One
Portret van een verplaatsbaar huis voor eenpersoonshuishoudens, de 'Heijmans One' door Studio Moodbuilders. Met architect Tim van der Grinten en bedenker Anneke Timmermans van Heijmans. Genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Habitat. Een oplossing voor jonge professionals met een eenpersoonshuishouden die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning. De ONE, verplaatsbare en demontabele huizen voor eenpersoonshuishoudens, biedt zowel een oplossing voor braakliggende terreinen als voor een vastgelopen woningmarkt. De huizen kunnen worden aangesloten op het bestaande elektriciteits- en waternetwerk; daarnaast wordt in een deel van de energiebehoefte voorzien door in het dak geïntegreerde zonnepanelen.
De Medicijnfabriek
Portret van kunstproject De Medicijnfabriek van Circus Engelbregt, met Martijn Engelbregt. Genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Design Research. Deelnemers aan workshops van de Medicijnfabriek kiezen onder leiding van plantenexpert op intuïtie een plant in het park. De expert vertelt of de gekozen soort geschikt is voor medicinale verwerking en welk effect de plant heeft. In het speciaal ontwikkelde laboratorium verwerken de deelnemers hun plant tot medicijn. Met behulp van een rolkoffer is de ambulante Medicijnfabriek ontwikkeld waarbij op elke locatie workshops kunnen worden gegeven.
Maison the Faux
Portret van de modecollectie 'C'est vrai ou c'est faux' van Maison the Faux, met ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer. Genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Fashion. De derde collectie van het jonge modecollectief Maision the Faux brengt naar de voorgrond wat bij modeshows doorgaans achter de schermen plaatsvindt. Tijdens de presentatie was backstage de catwalk geworden; aankleden en visagie gebeurde in het zicht van het publiek. De collectie bestaat uit opvallend kleurrijke mannen- en vrouwenmode, gemaakt van soepele stoffen en met veel grafische prints.
Shylight
Portret van de poetische lichtinstallatie Shylight van Studio Drift voor het Rijksmuseum. Met ontwerpers Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Product. Deze bewegende lichtinstallatie, ontworpen door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (Studio Drift) combineert natuur en techniek op poëtische wijze. Licht valt uit zijn cocon, opent zich en zweeft naar beneden dankzij een systeem van verfijnde technologie. De kelken zijn gemaakt van zijde; ingenieuze robotica laat de Shylight voortdurend op en neer bewegen. De installatie werd aangekocht door het Rijksmuseum te Amsterdam.
Multimediatour Van Gogh museum
Portret van de multimediatour voor het Van Goghmuseum van Fabrique, met visueel ontwerper Esther Jong. Genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Service & Systems. Bij de presentatie van een nieuwe opstelling voor de vaste collectie (november 2014) introduceerde het Van Gogh Museum ook een multimediatour. De bezoeker kan daarmee op drie verschillende manieren kennismaken met het werk van Van Gogh: uitgebreid, langs de hoogtepunten, of met korte games en quizvragen. De drie verschillende tours, in tien verschillende talen, zijn te volgen op één apparaat. De 5 inch touchscreen-speler is robuust genoeg om honderden uitleenbeurten te doorstaan; de gebruiksvriendelijke bediening zorgt voor snelle doorstroming bij de balie.
In Limbo Embassy
Portret van het sociale project 'In Limbo Embassy' van Manon van Hoeckel, genomineerd voor een Dutch Design Award 2015 in de categorie Communication. Een verplaatsbare ambassade voor uitgeprocedeerde asielzoekers 'in limbo': zij die zich tussen wal en schip bevinden. De neutrale ontmoetingsplek creëert een gelegenheid voor ontmoetingen tussen burgers en asielzoekers, voor debat en culturele uitwisseling. Tevens biedt de ambassade asielzoekers de mogelijkheid te werken onder de vrijheid van pers en expressie. Zo wordt een alternatief geboden voor bestaande nieuwsuitingen en krijgt een nu vaak onzichtbare groep een eigen stem en gezicht.
Teresa van Dongen
Portret van ontwerpster Teresa van Dongen, genomineerd voor de Young Designer Award 2015. Natuur en wetenschap staan centraal in het werk van Teresa van Dongen. De ontwerpster, in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, wil een brug slaan tussen natuur en wetenschap en design. Ook in haar projecten komen die disciplines samen. Haar ‘levende lamp’ Ambio werd genomineerd voor diverse prijzen; momenteel is ze betrokken bij de ontwikkeling van een lamp die werkt op bioluminescentie.
NatureTech
Miljoenen jaren van evolutie hebben bij dieren en planten geresulteerd in de meest ingenieuze eigenschappen waarmee zij ten volste kunnen profiteren van hun natuurlijke leefomgeving. De biomimetica is een tak van wetenschap die kijkt naar deze natuurlijke eigenschappen en hoe deze kunnen worden ingezet om menselijke technologie te verbeteren. Het documentairedrieluik ‘Nature Tech’ (ORF, 2003) is een visueel spektakel dat inzichtelijk maakt wat biomimetica inhoudt en wat de toepassingen zijn. NPO Doc sluit met deze serie aan op een van de thema’s van de Dutch Design Week 2015, ‘Forward to Nature’.
Themaweek: Forward to Nature
DNA-Dreams
Wat zou er gebeuren als het gen gevonden werd dat ons IQ bepaalt? En als mensen en dieren eenvoudig gekloond zouden kunnen worden? Wacht er dan een nieuwe wereld vol perfecte mensen? En willen we die wereld wel? In China’s Pearl River Delta is die wereld in de maak.
De Techmens
Google Glass, de telefoon met camera die een permanente, visuele laag toevoegt aan de realiteit, is slechts het topje van de ijsberg. Wat is de invloed van deze oprukkende technologie op de menselijke ervaring, op gevoelens en herinneringen, op onze verhouding tot elkaar? VPRO Tegenlicht gaat in De Techmens (Bregtje van der Haak, 2013) op verkenning en onderzoekt hoe mens en machine geleidelijk in elkaar overlopen.
De Volmaakte Mens
De technologie staat niet stil en het is de vraag hoe dat onze relatie met techniek verandert. Wordt technologie onze redding of onze ondergang? Bas Heijne gaat op zoek naar antwoord op deze vraag, met behulp van wetenschappelijke casussen en gesprekken met grote denkers die over dit thema iets te zeggen hebben.
Microtopia
Hoe zou het zijn om je huis in je zak met je mee te dragen? Of om kleding te hebben waarin je zou kunnen wonen? Voor de meesten van ons betekent het woord 'huis' stabiliteit, structuur en bestendigheid, maar in een tijdperk van toenemende bevolkingsgroei, technologische vooruitgang en meer behoefte aan mobiliteit, dromen steeds meer mensen van flexibele en verplaatsbare huizen en van wonen op nieuwe, onverwachtse plekken.