Muggen kunnen tropische infectieziekten overbrengen. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer één miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. En veel mensen zijn langdurig ziek na een beet van een besmette mug. De oplossing lijkt simpel: weg met de mug! Kan dat? En is dat een goed idee?
Muggen zijn irritant, want ze bijten en houden je ’s nachts wakker, maar ze zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook gevaarlijk.
Oprukkende muggen
Wereldwijd zijn er zo’n 3500 verschillende soorten muggen. Slechts een handjevol soorten zorgt voor serieuze ziekteoverdracht. Maar de mug rukt, door toegenomen verkeer van personen en goederen, wereldwijd steeds verder op. Oók de soorten die ziekten overbrengen, zoals de malariamug, de gele koortsmug en de Aziatische tijgermug.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die namens de overheid exotische muggen bestrijdt, heeft ervoor gezorgd dat de tijgermug zich nog niet heeft gevestigd in Nederland. Maar hoe lang kunnen ze dit nog volhouden?
Terug naar nul
De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Als we die paar ellendige soorten gewoon helemaal uitroeien, terug naar nul muggen, zijn we toch ook van die infectieziekten af?
Volgens veel van de muggenexperts heeft het van de kaart vegen van de drie gevaarlijke soorten geen negatieve gevolgen voor andere soorten en we brengen daarmee ook niet het natuurlijk evenwicht uit balans. Dus wordt er door wetenschappers driftig geëxperimenteerd. Want de muggenpopulatie met 95 of 96 procent terugdringen lukt met allerlei methodes heel redelijk, maar die laatste 4 à 5 procent, daar wordt het lastig.
Op de Malediven is muggenexpert Bart Knols bezig met zo’n nul muggenexperiment.
Maar de mug blijkt een waardige tegenstander!
In de NTR-documentaire ‘Nul muggen’ spreekt podcastmaker René van Es met drie muggenexperts over verschillende radicale methoden om muggen te doden. Wetenschappers werpen alles in de strijd: van muggen genetisch modificeren tot het inzetten van een speciale wonderbacterie. Gaat het ze lukken?
Maker: René van Es