Een kerk is allang niet meer alléén het huis van God. Kerkgebouwen zijn omgebouwd tot café, concertzaal, boekenwinkel en zelfs tot woning. Op dit moment staan er 7110 kerkgebouwen in Nederland. Meer dan 1500 van deze kerken hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. Bovendien zijn er de afgelopen decennia honderden kerken gesloopt. Met de leegloop van de kerk, komt ook telkens de gevoelige vraag naar boven: wat moeten we met al die leegstaande kerken? Kerken zijn gebouwen waar ook veel niet-gelovigen aan gehecht zijn. Maar van wie is het kerkgebouw eigenlijk?
In Den Haag stond deze vraag centraal in een jarenlang gevecht tussen wijkbewoners en kerkbestuur. Inzet: de Theresiakerk, voluit de Sint-Theresia van het Kind Jezuskerk aan de Apeldoornseweg. Toen filosofe Angela Roothaan hoorde dat het gebouw afgebroken zou worden, kon ze het haast niet geloven. Ze was nieuw in de buurt en ging al jaren niet meer naar de kerk, maar toch stuitte de sloop haar tegen de borst. Roothaan: “Het is een gebouw wat een uiting is van verlangens, dromen, hoop van mensen. Het is een soort gestolde energie, gestolde hoop op iets goeds”. En dus sloot ze zich aan bij een groep omwonenden die het besluit wilden aanvechten.
Henk van Ruijven zit in het parochiebestuur waar de Theresiakerk onderdeel van uitmaakt. Het stak hem dat de mensen pas in actie kwamen toen het eigenlijk al te laat was. Hij herinnert zich hoe een bewoner hem woedend aansprak over het voornemen het gebouw te slopen. Van Ruijven: “Hij zei: Ja, meneer dat kan toch niet zomaar! Dat kan toch niet zomaar! Ik zei: ‘Maar meneer, waar was u dan de afgelopen 25 jaar?’”.