Anki’s leven na de hersenschudding + Introductie Luciano
VO-Eva: Samen met Anki reconstrueer ik de eerste tijd na het ongeluk. Na 10 dagen bij haar ouders, komt ze weer terug in Amsterdam.
Nicole: En wat je dan hier in huis ziet, is de hoofdpijn, dat ze met haar icepack op haar hoofd in een handdoek gewikkeld – ziet er altijd heel sexy uit – rondloopt. Maar ook gewoon dat ze misselijk wordt van de hoofdpijn.
VO-Eva: Dit is Nicole, en samen met huisgenoten Ludo en P., woont zij met Anki in een gedeeld huis in Amsterdam-Oost. Ze maken de veranderingen van dichtbij mee.
P: Daarvoor was ze de hele tijd op pad, studie, werk, ’s avonds weer in Zuid-Oost voor onderzoek, voetbal, supergroot sociaal leven. En toen was ze thuis, maar kon inderdaad gewoon heel weinig hebben.
[Geluiden huisavondje:
Anki: Tis zoveel eten.
Anki: Oh, wil je voor mij 0.0 Heineken halen?
Ludo: Ik heb 0.0 2 desperado’s en 1 Leffe Blond voor je gekocht.
A: Oh, perfect.
Ludo: Zodat je eventueel helemaal los kunt gaan.]
VO-Eva: In de afgelopen 3 jaar zijn Anki’s huisgenoten helemaal ingespeeld geraakt op haar hersenschudding. Zo kan Anki toch in haar huis midden in de stad blijven wonen.
VO-Eva: Als ze spelletjes spelen, kiezen ze iets waarbij Anki niet zoveel hoeft te onthouden. En voor het harde geluid van de dobbelstenen komt er een yoga-mat op tafel.
Nicole: Bijvoorbeeld, als we op de gang aan het kletsen zijn, wat soms toch per ongeluk ontstaat, dan kan ik nog wel eens denken van: Jongens, stil. Ja.
VO-Eva: Nicole zit in de kamer direct naast Anki, aan de andere kant van het huis, zitten de kamer van Ludo en P.
P: Als we in de keuken zijn vraag ik eigenlijk altijd als Anki er is, of ze het vervelend zou vinden als ik muziek bijvoorbeeld aanzet.
Ludo: De wasmachine die bij ons in de keuken staat, die zetten we af en toe op pauze. Of we vragen van tevoren even aan Anki, zou je er last van hebben als die nu aangaat?
P: Je neemt minder snel mensen mee op een bepaald tijdstip van de avond of nacht, om nog gezellig een na-borrel te doen.
Nicole: Of als mijn vriend hier is en dan voor mijn gevoel dan net wat te hard geluid maakt, dan ben ik geneigd om hem dan een soort van ‘sshht’, iets zachter doen. Als de deur open staat of dan zeg ik, doe de deur eerst even dicht voordat je je verhaal gaat afsteken.
[Instart Muziek]
VO-Anki: Ik ben heel dankbaar dat ze zoveel rekening met me houden. Maar tegelijkertijd voel ik me ook bezwaard. Ik wil niet dat mijn beperkingen hun probleem wordt.
VO-Eva: Maar haar huisgenoten passen zich liever wat aan, dan een huis zonder Anki.
Nicole: En ergens doe ik dat denk ik met het idee dat ik me ook kan voorstellen, dat het ook gewoon stom is om altijd je grenzen aan te geven.
Maar goed, dat ik uit moet kijken dat je dat niet altijd voor wil zijn, terwijl er misschien helemaal niet veel aan de hand is.
Omdat ik denk dat dat voor mezelf soms zwaarder is, dan het zou moeten zijn.
[Kort muziekje]
VO-Eva: Maar terwijl haar huisgenoten verder wel door kunnen gaan met hun leven, staat Anki’s leven in een soort pauzestand. Club of feestje? Onmogelijk. Vrienden zien? Op een stille plek, max drie kwartier. Studeren? 1 alinea per dag.
Nicole: In het begin vond ik het heel moeilijk als ik naar het voetbalveld ging.
VO-Eva: Huisgenoot Nicole zit ook in Anki’s voetbalteam.
Nicole: Mijn voetbalschoenen staan op de gang, ónze voetbalschoenen staan op de gang. En ik had het idee dat Anki dan ook wat meer op haar kamer bleef, maar als dan wel onze wegen dan kruisten. Ja, ík ging naar het voetbalveld, en zij niet. En dat ze het leuk voor mij wou vinden, maar dat tegelijkertijd, ja, overal zit een max aan met wat je leuk voor een ander kan vinden als je het zelf niet kan.
VO-Eva: Anki’s moeder.
Hiske: Ze heeft ook op een gegeven moment uitgesproken van, als ik iemand tegenkom die ik leuk vind, ik ga nog niks aan, want, ik heb weinig te bieden, zei ze op een gegeven moment.
[Instart muziek]
VO-Eva: En zo gaat het dus nu al 3 jaar. In die tijd ben ik afgestudeerd, misschien wel 6 keer op reis geweest en heb ik mijn eerste documentaires kunnen maken. Ik wist niet eens dat een hersenschudding zo lang klachten kon geven.
Luciano: Bij de meeste mensen is dat na een paar dagen voorbij. Ik denk in 95% van de gevallen.
VO-Eva: Dit is Luciano Fasotti, Anki’s neuropsycholoog.
Luciano: En dan is er een heel kleine groep bij wie het beloop heel anders is en heel chronisch wordt. En ja, waarom dat zo gebeurt, dat weten we eigenlijk.
Dat is nog gissen.
VO-Eva: Luciano is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit en werkt voor revalidatiecentrum Klimmendaal.
[instart muziek]
VO-Eva: Hij is niet de enige die zich met Anki’s herstel bemoeide. Ze heeft de afgelopen jaren alles aangegrepen, wat zou kunnen helpen. Maar het lastige is, dat er niet 1 aanpak bestaat voor langdurige klachten na een hersenschudding. Ergotherapie, fysiotherapie, naar een psycholoog, 2 revalidatiecentra. Maar het helpt allemaal maar kleine beetjes. Nu, na 3 jaar, hebben al verschillende hulpverleners aangegeven dat Anki maar met haar klachten moet leren leven.
[Luciano: Luciano.
Anki: Hoi met Anki.
Luciano: Dag, Anki.
Anki: Hey.]
VO-Eva: Maar Luciano wil het nog niet opgeven. Hij denkt wel dat er nog vooruitgang mogelijk is, maar dat zal veel van Anki vragen. Luciano is eigenlijk al met pensioen, maar wil Anki nog helpen.