Geschat wordt dat er nog zo'n honderd- á tweehonderdduizend jaguars op aarde zijn. Dat lijkt veel, maar de aantallen slinken in rap tempo. Wie bedreigt ze en wie probeert ze te beschermen? En waarom is het belangrijk dat dit dier overleeft?
Om daar achter te komen reist van Wijk een stuk langs de ‘jaguarcorridor’, een onafgebroken stuk bos van Mexico tot in Argentinië. Om te kunnen overleven, moeten jaguars kunnen migreren want ze hebben enorm veel ruimte nodig.
Van Wijk start in Belize, een klein landje dat tegen Mexico aan ligt. Daar ligt het enige jaguarreservaat ter wereld met de hoogste concentratie van deze grote katten op aarde. Vanaf dat punt reist van Wijk naar het zuiden, waar ze ooit ‘haar’ jaguar zag.
De reis is soms hoopgevend, dan weer ontmoedigend. Tegenover elke dorpsbewoner die ze ontmoet die de jaguar wil beschermen, staat een stroper.
De bedreigingen voor jaguars en hun leefomgeving zijn duidelijk te zien: landbouw en veeteelt zijn de grootste aanjagers van boskap. Als van Wijk in Belize op pad is met Panthera, een ngo die op de hele wereld katachtigen beschermt, wijzen de medewerkers het haar om de haverklap aan: vorige maand stonden hier nog bomen, nu is de grond geprepareerd voor landbouw. Andere grote bedreiging is de drugsindustrie. Onderweg in Midden-Amerika hoort van Wijk het vaak: narco's die stukken woud opkopen om hun handel op te zetten en drugs te vervoeren.