In onze overbevolkte wereld zijn leegte en ruimte zo goed als verdwenen, maar op de grens van Europa ligt een moeilijk bereikbaar eilandje in de Atlantische oceaan: Foula. Eeuwenlang woonden op deze ruige en onherbergzame plek een ontelbare hoeveelheid vogels en rond de 150 mensen. In de oren van programmamaker Threes Anna klinkt dit eiland als een ideaal, misschien wel paradijselijk oord. Is het dat ook?
Samen met haar man Kees, een zeevogelspecialist, vertrekt schrijver en regisseur Threes Anna voor een zomer naar het eiland om te ontdekken hoe de mensen daar leven. Zou zij daar zelf ook kunnen wonen? De werkelijkheid blijkt minder idyllisch en weerbarstiger dan zij zich had voorgesteld. Het eiland is niet meer zelfvoorzienend, wat het lange tijd wel was. En… het eilandleven blijkt snoeihard en zwaar. Elektriciteit hebben ze pas sinds 1980. Wateraansluiting kwam zelfs nog later. Er is (nog) geen mobiel netwerk en per jaar is het maar 1 of 2 dagen warm genoeg om in een korte broek te lopen. Op het eiland kan het bovendien zo hard waaien dat je letterlijk tegen de grond wordt geslagen door de wind.
De bevolking van het eiland loopt dan ook al geruime tijd terug, er wonen nu nog maar 31 mensen. De jongste inwoner was in de zomer van 2022 8 maanden, de oudste inwoner 95 jaar. Je moet uit het goede hout gesneden zijn om op Foula te kunnen wonen. Zelfstandig en zelfredzaam, zoals de onderwijzeres die haar eigen hek repareert: