Een spectaculaire tunnelroof. Een vergeten aanslag. Een kind dat aan een razzia ontsnapt. Drie verhalen op één banale straathoek in de Antwerpse Joodse wijk.

Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd.

Makers Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke schetsen in 8 afleveringen een beeld van de Antwerpse Joodse wijk en gemeenschap. Het resultaat is een meeslepende podcast over het wonderlijk verbonden zijn van alles.

De kunst van het verdwijnen vertrekt vanuit de reconstructie van een tunnelroof op een bank in 2019. En botst gaandeweg op 2 andere verhalen die zich afgespeeld hebben op dezelfde straathoek in Antwerpen: een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980 en een jongen van 4 die in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. 

Aflevering 1: Wereldnieuws
In de Antwerpse Zevende Wijk wordt op klaarlichte dag een bankroof gepleegd. Terwijl de politie de bank omsingelt, verlaten 400 meter verder 6 daders een huis. De laatste van hen is een orthodoxe Jood. Hij trekt een rolkoffer voort met daarin de buit van de tunnelroof.

Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke

Credits:

Makers: Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke
Eindredactie: Ottoline Rijks

Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief