In 2014 vinden hobbyduikers in een scheepswrak bij Texel een heel bijzondere 17e eeuwse jurk. Van wie is die geweest? Al snel buitelen de theorieën over elkaar heen. In DOCS de eerste aflevering van de podcast De jurk en het scheepswrak.
De koninklijke jurk
Van wie is de jurk?
In deze wetenschapsdetective gaan Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen, samen met talloze wetenschappers en historici, op zoek. De kaftans, leren boekomslagen, gouden knopen en zilveren make up-doosjes die ook uit het wrak zijn opgedoken, geven talloze aanknopingspunten. Was het een vrouwelijke spion aan het Engelse koningshuis, een actrice van een reizend theatergezelschap, een ambassadeursvrouw in Constantinopel of toch een Oekraïense prinses? Gaandeweg kantelt niet alleen hun beeld van de jurk, maar ook dat van de 17e eeuw.
Aflevering 1. De koninklijke jurk
In de eerste aflevering volgen we het onderzoek van wetenschappers Helmer Helmers en Nadine Akkerman. Zij vinden al snel bewijs voor een link met het Engelse koningshuis: de jurk is van een vrouwelijke spion aan het Engelse hof! Het is direct wereldnieuws en Museum Kaap Skil op Texel wordt overspoeld met bezoekers. Maar dan verschijnen de eerste barstjes in die theorie…
De vijfdelige podcast probeert het mysterie van de jurk te ontrafelen. Als de jurk niet van een spionne was, van wie dan wel? Met dit veelkleurige 17e eeuwse kledingstuk komt ook ineens een vrouwelijk perspectief op de geschiedenis bovendrijven. Wat deed deze vrouw op de boot? Waar kwam ze vandaan? Historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche duiken de archieven in, ondervragen duikers, kijken mee met het onderzoek en luisteren naar topwetenschappers. De zoektocht brengt ze door heel Europa.
De jurk en het scheepswrak (NTR) is een multimediaal project dat bestaat uit een driedelige documentaire-serie, een vijfdelige audio-documentaire en een online duikervaring, waarin de bezoeker zelf het scheepswrak kan bezoeken. Kijk hier voor meer informatie.