Filipijnse zorgmedewerkers, het lijkt de ideale oplossing voor het groeiende tekort in de zorg, want de opleidingen in de Filipijnen zijn van goede kwaliteit en de studenten worden speciaal opgeleid om in het buitenland te werken. Maar hoe is het voor de Filipijnse verpleegkundigen zelf? Veerle van Dieren vroeg het aan verpleegsters die hier al in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwamen.
Het is een van de vele crises waar we op dit moment voorstaan, het steeds groter wordende personeelstekort in de zorg. Volgens de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid zou de groeiende zorgvraag ervoor zorgen dat in 2040 maar liefst 1 op de 4 mensen in de zorg moeten werken. Arbeidsbureaus komen met een oplossing, het aantrekken van Filipijnse verpleegkundigen om in onze ziekenhuizen te werken. Vanuit Nederlands perspectief lijkt het de ideale oplossing, maar hoe is het voor de Filippijnse verpleegkundigen zelf?
Dat onderzoekt programmamaker Veerle van Dieren aan de hand van het levensverhaal van haar Filipijnse schoontante, Tina, die hier in de jaren ‘70 als verpleegster naartoe kwam. Ook in die tijd zaten ziekenhuizen om handen verlegen. Tina overleed in 2021 en aan de hand van verhalen van familie en oud collega’s reconstrueert Veerle hoe haar leven is verlopen. Een leven dat begon in een piepklein dorp in de bergen in het Noorden van de Filippijnen.