Veel slachtoffers van seksueel kindermisbruik missen wat ze misschien wel het meest nodig hebben: erkenning van wat hen is aangedaan. Ted van Lieshout, in zijn jeugd slachtoffer, kreeg die erkenning wel.

De dader stuurde hem een brief waarin hij het misbruik toegaf. Een brief van spijt. Ted van Lieshout beantwoordde die per kerende post. Dertig jaar later kijkt hij terug op de brief die hij destijds schreef. Met voldoening? Of met spijt? 

In deze documentaire volgen we het gesprek dat Ted van Lieshout met zichzelf voert over de gebeurtenissen die hem overkwamen op zijn twaalfde. En over die brief die hij ontving. De dader schrijft onder andere dit:

“De waarschijnlijkheid dat ik je schade heb toegebracht, misschien wel voor de rest van je leven, doet me het meest zeer. Maar ik kan wat gebeurd is niet meer ongedaan maken. Ik zal geen vrede in mezelf vinden als ik je niet op zijn minst probeer te overtuigen van mijn diepe gevoelens van spijt... Ik hoop dat je wil aanvaarden dat ik je op deze wijze om vergiffenis vraag voor wat ik je destijds heb aangedaan.”

De brief is 30 jaar oud. Ted van Lieshout heeft destijds meteen teruggeschreven, en hij leest zijn antwoord terug.

“Uw brief roept bij mij vragen op waarvan ik dacht dat ze allang beantwoord waren, maar die antwoorden blijken niet goed. En daarmee word ik teruggestuurd naar wat ik dacht dat het was toen het gebeurde. Twee mensen vonden elkaar bijzonder en kregen daarom een relatie, en toevallig was de één een man en de ander een jongen.”

Maar de Ted van nu gaat met zichzelf in discussie:

“Dat je dat schreef!”, roept Ted uit, en hij geeft zichzelf antwoord: “Hmmm, dat zou ik inderdaad nu nooit meer zo schrijven.”

“Want…?”, “Ik denk daar nu anders over dan in 1993.”

Hij kijkt nu anders aan tegen wat hem overkwam, maar in een genuanceerd en onverschrokken onderzoek probeert Ted uit te vinden hoe hij deze ontmoeting achteraf beoordeelt. Daarbij blijft de identiteit van de dader verborgen, want, zo zegt Ted:

“Mensen die op dit terrein over de schreef zijn gegaan krijgen geen genade,” en “Het is zo gevaarlijk voor daders om te bekennen wat ze gedaan hebben, dat ze tot in lengte van dagen zwijgen, terwijl slachtoffers nou juist geholpen zouden zijn met een bekentenis.”

Credits

Dit programma is gemaakt door en met teksten en muziek van Ted van Lieshout. DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad.