In de vijfdelige serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die we allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.
Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn!
Welke hobbels vinden de laboranten op hun weg? Onderzoekers die de klok rond werken op zoek naar hun heilige graal: het melkeiwit caseïne.
En wat kan dit betekenen voor onze planeet? Gaat dit de opwarming van de aarde stoppen?
In de eerste aflevering maken we kennis met Jaap Korteweg die, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium in België kocht waar gewerkt wordt aan het maken van kaas, zonder daar de koe nog voor nodig te hebben. Een roestvrijstalen koe moest het worden volgens Jaap. Waar gras in gaat en melk uitkomt. Hoe doe je dat? En wat gebeurt er dan in het lab?
Simon en Marion reizen ook af naar Friesland, waar ze boer Bert Vollema ontmoeten en kalfje Puck, die voorbestemd is om een van de anderhalf miljoen melkkoeien te worden die in Nederland leven.