Hoe leven we samen met de duif? Een verhaal over gewenste en ongewenste stadsbewoners, verteld aan de hand van één klein dier dat een duikvlucht maakte van ‘nuttig en welkom’ naar ‘vieze vliegende rat’: de stadsduif. Vanaf 27 november in DOCS: Een duifvriendelijke stad. Een documentaire van Mina Etemad en Brechtje Keulen. Te vinden op NPO Luister en alle podcastplat-forms.

Veel stadsbewoners doen er alles aan om de duif uit hun buurt te houden: ze plaatsen netten op hun balkon of ijzeren pinnen op randjes waar de vogels graag neerstrijken. Journalist en duivenliefhebber Mina Etemad niet. Als zich een duivenpaartje op haar balkon nestelt, kijkt ze vertederd toe hoe de bedelende duivenbaby’s uitgroeien tot pubers en volwassen duiven. Samen met journalist Brechtje Keulen onderzoekt ze hoe duiven eigenlijk bij ons in de stad terecht zijn gekomen en hoe we het beste kunnen samenleven met deze dieren.

Als Mina en Brechtje op pad zijn met duivenredder Billie Savage van Stichting Stadsduivenhulp vinden ze een duif die met haar pootjes verstrikt zit in mensenharen. Deze aandoening heet ‘draadvoet’, en heel veel duiven krijgen ermee te maken. Billie vangt zulke duiven, knipt de draden los en verzorgt de wonden.

Billie Savage: ‘Als de duiven verstrikt zitten in garen, touw en menselijk haar, hebben ze vaak veel pijn. Soms verliezen ze tenen en ze kunnen zelfs doodgaan omdat ze niet goed meer kunnen lopen en verhongeren.’

Kortom: de duif heeft ook last van ons. Mina en Brechtje onderzoeken verschillende manieren om de stad ‘duifvriendelijker’ te maken. Zo bezoeken ze kunstenaar Arne Hendriks, die moderne duiventorens bouwt van afvalmycelium, een restproduct uit de oesterzwammenkwekerij.

Ik stuitte op foto’s van de duiventorens in Esfahan, Iran. Die werden daar gebouwd als vijf-sterren luxe-resorts voor duiven. De duiven woonden en aten daar en hun poep werd door mensen als mest gebruikt. Daar ontstond een verhouding tussen mens, duif en gebouw waar iedereen blij van werd. Met mijn duiventorens onderzoek ik of we zo’n cyclus weer in de stad kunnen brengen.’

Mina en Brechtje gaan ook op zoek naar andere manieren om een duifvriendelijke stad in te richten. In de audiodocumentaire nemen ze de luisteraar mee op reis naar duiventillen en duivenliefhebbers. Ook laten ze veelvuldig duiven horen, onder andere in de speciaal gecomponeerde muziek van Pim Walter.

Een duifvriendelijke stad is vanaf 27 november te beluisteren in de feed van DOCS. Deze documentaire is mede tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds.

Credits

Een duifvriendelijke stad is een documentaire van Mina Etemad en Brechtje Keulen.

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: 2doc.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl