Cambodja's verzwegen verleden & Leven op een poolstation

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Holland Doc radio is de lange documentaire Cambodja's verzwegen verleden en de minidoc Leven op een poolstation te beluisteren. Cambodja's verzwegen verleden gaat over het Cambodja Tribunaal dat de ex-topfiguren van de Rode Khmer moet berechten. Hoe gaat de gewone Cambodjaan tien jaar na de dood van Pol Pot om met zijn gruwelijke verleden, wat is er geworden van de slachtoffers van de killing fields?

Guido Spring, NPS

Deze week is het 10 jaar geleden dat Pol Pot, leider van de Rode Khmer, is overleden. Onder zijn bewind maakte Cambodja de meest gruwelijke periode in haar geschiedenis door. Dit jaar is het Cambodja Tribunaal van start gegaan. Het Tribunaal moet de ex-topfiguren van de Rode Khmer berechten. Maar hoe gaat de gewone Cambodjaan om met dit verleden, wat is er geworden van de slachtoffers?

Tijdens het bewind van Pol Pot raakte het land verlamd door angst. Het onderlinge vertrouwen werd met opzet kapot gemaakt. Iedereen die de leiding tegensprak of niet hard genoeg werkte, werd vermoord. Ook ander verdacht gedrag (zoals het dragen van een bril) werd bestraft met moord. Het leidde tot massa-executies, die berucht werden onder de naam ‘killing fields’. In deze periode werden bijna twee miljoen mensen vermoord, een kwart van de Cambodjaanse bevolking.

De trauma’s van die tijd werken nog altijd door. Mensen die hun hele familie zijn kwijtgeraakt, door landmijnen ledematen verloren, in vluchtelingenkampen hebben gezeten en wiens hele leven verwoest is, kunnen nauwelijks de draad meer oppakken. Omdat er nooit is afgerekend met de Rode Khmer en die hele periode niet bespreekbaar was, blijft het een open wond. In het jaar waarin de ex-leiders van de Rode Khmer in de internationale belangstelling zullen staan tijdens hun processen, is dit een verhaal over de gewone Cambodjanen.

Leven op een poolstation

Zegert van der Linden en Joanne Pruijssers

Deel 3 in de minidocserie 'Buiten de grenzen' gemaakt door studenten van de School voor Journalistiek in Ede (CHE) over hoe het is om te verblijven in een poolstation.

Willem van der Pol en Ronald Visser zijn Post doc en assistent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doen al jaren onderzoek naar algen. Vorig jaar zaten zes weken in een speciaal onderzoeksdorp op Spitsbergen om de effecten van klimaatverandering op algen te bestuderen. Zegert van der Linden en Joanne Pruijssers wilden weten hoe dat nou is om een tijd in zo’n onderzoekscentrum in het Wilde Noorden door te brengen en zochten de heren op Spitsbergen op.