Zonsondergang in Tussenland & Ongehoord 3

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering is de lange docu Zonsondergang in Tussenland en de minidoc Ongehoord 3 te beluisteren. In zonsondergang in Tussenland onderzoekt Marten Minkema de rafelranden van Nederland. Die stukjes tussenland en braakliggende terrein tussen de bebouwing door, met oude fabriekspanden en onkruid. Ze worden bedreigd. Nederland raakt steeds meer opgeruimd en volgebouwd: Minkema krijgt het er benauwd van.

Zondersondergang in Tussenland

In Zonsondergang in Tussenland onderzoekt Marten Minkema de rafelranden van Nederland. Die stukjes tussenland en braakliggende terrein tussen de bebouwing door, met oude fabriekspanden en onkruid. Ze worden bedreigd. Nederland raakt steeds meer opgeruimd en volgebouwd: Minkema krijgt het er benauwd van.

Hij denkt dat de braakliggende gebiedjes in het hoofd ook steeds minder plaats krijgen; dat iedere vierkante meter in Nederland en iedere minuut zo langzamerhand een eigenaar heeft, en een prijs en een bestemming. Maar is dat gevoel terecht? Die vraag gesteld aan onderzoekers, toevallige voorbijgangers, politici en vooral kunstenaars. Want veel kunstenaars zijn afhankelijk van rafelranden. De vragen leiden naar Berlijn, waar nog genoeg tussenland over is en Nederlandse kunstenaars naar toe vluchten voor meer fysieke en mentale ruimte.

Regie: Marten Minkema, VPRO, 2008

Ongehoord 3

Marije Schuurman Hess en Pieter Bouwman

In de - voorlopig - eerste vijf afleveringen van "Ongehoord" hoort de luisteraar voor de microfoon: Sjaak en Titia van Tongeren, een echtpaar dat zich op een Rotterdamse bovenwoning al tientallen jaren nuttig maakt met van alles en nog wat. Hun - soms meer en soms minder uitgebreide - bespiegelingen op zowel het dagelijks leven als hun prive-beslommeringen zijn nu eindelijk ook voor een breder publiek hoorbaar.

De serie "Ongehoord" behoort tot het genre realistische fictie-radio. De subtitel is niet voor niets: "Radio uit de wijken, waar de mensen leven". De serie is geboren uit de breinen van Marije Schuurman Hess (Radiomakers Desmet) en Pieter Bouwman (van o.a. Mannen van de Radio en Radio Bergeijk), die na jaren interesse te hebben gekoesterd, eindelijk een stem konden geven aan de mensen uit de wijken.