Behandeling gevraagd, TBS gekregen & Monumentjes: Het landelijk monument spoorwegongevallen, afl. 2

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens de lange documentaire 'Behandeling gevraagd, tbs gekregen' en de tweede aflevering uit de Minidoc-reeks Monumentjes: 'Het landelijk monument spoorwegongevallen' beluisteren. In 'Behandeling gevraagd, tbs gekregen' spreekt programmamaker Joost Wilgenhof met een zoon en zijn vader over de praktijk van de tbs voor een jongen die daar zelf voor koos, maar nu niks meer te kiezen heeft. Uit de serie 'Monumentjes' is de tweede aflevering over 'Het landelijk monument spoorwegongevallen' te beluisteren. Deze Minidoc werd gemaakt door Rogeria Burgers. Het momument is een initiatief van enkele nabestaanden en een slachtoffer van de treinramp bij Harmelen in 1962.

Veroordeeld

Behandeling gevraagd, TBS gekregen

Joost Wilgenhof, NPS

'Er zouden een heleboel mensen niet in de tbs terecht komen als ze eerder worden geholpen', zegt tbs-rechter Yvo van Kuijck. De 24-jarige Peter is zo iemand. Hij haalde in zijn jeugd al verschillende dingen uit en verbleef in de jeugdpsychiatrie, waar hij niet te houden bleek. Eenmaal meerderjarig pleegde hij samen met een vriend een aantal overvallen. De veroordeling: twee jaar cel en tbs plus dwangverpleging. Zijn vader had gevraagd om behandeling en de dwang kwam erbij omdat Peter bij eerdere verpleging was weggelopen. Nu hebben vader en zoon spijt. Drie jaar tbs heeft niet gebracht wat ze ervan verwachtten.

Landelijk monument voor spoorwegongevallen

Monumentjes: het landelijk monument spoorwegongevallen, afl. 2 - Minidoc

Rogeria Burgers en Berry Kramer, NPS

Ze staan overal: gedenktekens en kleine monumenten. Soms staan ze er al zo lang dat weinigen meer weten waarvóór ze daar staan. Toch is hun bedoeling dat er herinnerd en nagedacht wordt. In deze tweede aflevering uit de vijfdelige serie Monumentjes: Het landelijk monument spoorwegongevallen dat nabij de NS hoofdgebouwen in het park Nieuweroord in Utrecht staat. Het is een initiatief van enkele nabestaanden en een slachtoffer van de treinramp bij Harmelen in 1962.