Holland Doc

In de voetsporen van Ma Lin

VPRO

In Nederland is er een viaduct naar hem vernoemd maar in China staat hij in het museum te Shanghai samen met Mao Zedong afgebeeld als één van de oprichters van de Chinese Communistische Partij. Wie was Henk Sneevliet, wat dreef hem, en hoe zou hij reizend door het huidige China naar de verwezenlijking van zijn ideaal hebben gekeken?

On the tracks of Ma Lin in China 3

Tussen april 1921 en augustus 1923 reisde de Nederlander Hendrik Sneevliet gedurende bijna twee jaar door China. Hij voerde daar in opdracht van de COMINTERN (Communistische Internationale) gesprekken met de oprichters van de CCP - de huidig regerende Communistische Partij van China. In het historisch Museum in Shanghai staat nu een beeldengroep met de founding fathers van de Communistische Partij van China. Onder deze stichters bevinden zich Chen Duxiu, de eerste voorzitter van de partij, Li Da, Zhang Guotao, Mao Zedong, en Henk Sneevliet.

Sneevliet was de zoon van een arbeider, sprak geen Chinees en werd als vermaard stakingsleider door de Inlichtingendiensten van Nederland en andere Westerse mogendheden nauwlettend gevolgd. Hij reisde daarom onder een schuilnaam, Henk Maring, door Chinezen uitgesproken als MaLin.

De documentaire toont de betekenis van Henk Sneevliet voor de Chinese geschiedenis, en geeft een indruk wat het in die tijd betekende om Hendrik Sneevliet te zijn. Zonder kennis van het Chinees, alleen met een onomstotelijk geloof in de Klassenstrijd, verbleef hij in een land in burgeroorlog, in het gezelschap van een groep (nog) onbeduidende jongelui, die, geïnspireerd door Marx en de Russische Revolutie, een omwenteling beraamden om het volk aan de macht te brengen.

In Sneevliets voetsporen maakt René Seegers een reis door het huidige China en doet hij verslag van wat er van Sneevliets ideaal is terechtgekomen. Hij vraagt zich af hoe Sneevliet naar het huidige communistische China zou hebben gekeken.

Regisseur: René Seegers