Pieter Fleury, NTR, 2010

De klokken van de keizer

NTR

In de 18e eeuw worden de meest spectaculaire en kostbare klokken, die kunnen bewegen en muziek maken, verhandeld vanuit het Westen naar China. In Europa zijn er nu nog enkele over, maar in de Verboden Stad in Beijing staan er nog 1500.

“Ze proberen alles zo efficiënt mogelijk te doen, maar ze kunnen niet afwijken van de procedures.”

Conservator Bob van Wely en zijn restauratieteam in Utrecht hebben moeite de Chinezen van hun goede bedoelingen te overtuigen. Die hebben meer vertrouwen in contracten dan in argumenten. De Chinese conservatoren van het Paleismuseum willen zo min mogelijk ingrepen doen en alleen conserveren. Ze schrikken van de Nederlanders die de klokken helemaal uit elkaar willen halen om elk mechaniek te repareren en alle onderdelen mooi op te poetsen.

Regisseur Pieter Fleury krijgt in eerste instantie uitzonderlijke toegang om ook in de Verboden Stad het restauratieproces  te filmen. Het nut van een documentaire ontgaat de Chinezen echter totaal wat leidt tot een gespannen situatie, die een mogelijke expositie van de Chinese speelklokken in gevaar brengt.

Regie: Pieter Fleury
Producent: Golden Monkey Enterprises
Tijdens de tentoonstelling SingSong, Schatten uit de Verboden Stad van 16 oktober 2010 tot 28 februari 2011 in Museum Speelklok in Utrecht zijn de keizerlijke klokken éénmalig buiten China te zien en te horen.