Frank Wiering, VPRO, 1984

De nieuwe mens

VPRO

Vanuit een persoonlijke zoektocht naar verdieping maakte Frank Wiering in 1984 'De nieuwe mens' een documentaire over vier volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh. Jaren later gaat hij terug om te kijken hoe het ze nu vergaat en maakt daarover de documentaire 'De meester en het echte leven'.

De Bhagwan-beweging heeft zich gevormd rondom de Indische geestelijke leider Shree Rajneesh Bhagwan. Op verschillende plaatsen ter wereld hebben zich communes gevestigd met aanhangers die leven volgens zijn waarden.

Zo ook in Nederland, Wiering sluit zich aan bij een commune op de Veluwe en volgt de groep wanneer zij zich aansluiten bij de landelijke commune in Amsterdam. Hij concentreert zich op vier verschillende individuen binnen de groep waar hij regelmatig een praatje mee maakt om meer inzicht te krijgen in hun levenswijze en daarmee ook het ‘Bhagwan-geloof’. De bewoners leven redelijk afgesloten van de buitenwereld, de commune zorgt voor hen en het werk daarbinnen is dan ook hun leven. De volgelingen heten Sanyassins, zij krijgen een nieuwe naam van Bhagwan en dragen rode kleding en een mala (een ketting met daarin een afbeelding van hem).

De vier die Wiering volgt zijn twee vrouwen (waarvan één het hoofd van de commune) en twee mannen: Ojas, Preyas, Dassana en Ekanto. Als zij vervolgens naar Amerika gaan, naar Rajneeshpuram, waar Bhagwan verblijft, besluit Wiering ook mee te gaan om Bhagwan zelf in het echt te zien. Hoe meer hij te horen krijgt van de vier aanhangers, hoe zij zochten naar een gevoel van vrijheid en dat vonden in het leven in de commune, hoe meer Wiering zelf ook lijkt te gaan twijfelen of het leven misschien ook iets voor hem zou zijn.