De documentaire volgt psychiater Chloe en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen Geert en Bert in gesprek met mensen die zo wanhopig zijn dat ze niet meer verder willen leven. De hulpverleners schakelen zo nodig familie en de omgeving in om te voorkomen dat iemand een einde aan zijn of haar leven maakt. Ook gaan de hulpverleners op huisbezoek als iemand een zelfmoordpoging heeft gedaan. Waarom wil jij dood? gaat over de worsteling die suïcidale mensen doormaken, over de drijfveren van hulpverleners en over de dilemma’s die zij tijdens hun werk tegenkomen.
3Doc:
Waarom wil jij dood
'Waarom wil jij dood?' is een documentaire over hulpverleners die proberen te voorkomen dat mensen zelfmoord plegen. Eind 2013 is in Venlo de eerste poli suïcidepreventie geopend, speciaal bedoeld voor mensen met ernstige zelfmoordneigingen.
Stijging aantal zelfdodingen
Sinds 2008 stijgt het aantal zelfdodingen jaarlijks met zes procent. Die stijging is volgens deskundigen het gevolg van de economische crisis, al is dat nog niet bewezen. In 2012 maakten 1753 mensen een einde aan hun leven. De verwachting is dat de cijfers voor 2013 hoger zullen zijn. Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof houdt er rekening mee dat dit jaar meer mensen zich van het leven zullen beroven dan in ‘recordjaar’ 1984. Daarmee zou 2014 het jaar met de meeste zelfmoorden ooit worden.
Hulpverleners aan het woord
In een poging het tij te keren, proberen hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg hulp aan mensen met suïcidaal gedrag te verbeteren. De documentairemakers filmen op de poli suïcidepreventie in Venlo gesprekken die de hulpverleners met verschillende patiënten voerden. Ook gaan ze mee op huisbezoek.
Psychiater Chloe Bollen van de poli in Venlo vertelt over de manier waarop ze te werk gaan: “We proberen dusdanig contact te maken zodat mensen weer perspectief kunnen zien. Als je het gevoel krijgt: deze persoon is bereid op dat pad mee te gaan, dan kan je aan de slag. Dat eerste contact -iemand zet weer even dat deurtje naar het leven open- dat is wat je probeert.”
Over het doel van hun werk zijn de hulpverleners duidelijk. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Bert: “Het mooiste zou zijn dat je door dit werk iemand kan weerhouden. Ik hoop dat we van één, twee en misschien meer mensen kunnen voorkomen dat ze zelfmoord plegen. Waarom wil jij dood? laat ook zien wat het voor de hulpverleners en nabestaanden betekent als iemand zelfmoord pleegt. Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Geert zegt daarover: “Je denkt: Had ik eerder moeten ingrijpen? Hebben we dingen verkeerd gedaan? Dat zijn gedachten die regelmatig terugkeren.”
Kijk ook: