Regisseur Roel van Dalen vertelt waarom hij de film 'De schaduw van de ramp, 15 jaar na 9/11' wilde maken.
2Doc:
De schaduw van de ramp
De terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de VS veranderden de wereld. Vijftien jaar na dato kijken Nederlandse ooggetuigen van de aanslagen terug op deze fatale dag.
Documentairemaker Roel van Dalen vertelt over 'het cadeautje' dat hij tijdens de opnames van zijn film 'De schaduw van de ramp, 15 jaar na 9/11' in de schoot geworpen kreeg.
In 'Kill Your Darling' vertelt maker Roel van Dalen welke mooie scene hij met tegenzin heeft moeten laten sneuvelen in de opname van zijn film 'De schaduw van de ramp, 15 jaar na 9/11'.
Meer over de documentaire
Op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 boren zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Bij de aanslagen, opgeëist door Al Qaida, komen bijna drieduizend mensen om.
9/11 heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de hele wereld. Precies vijftien jaar na dato zendt KRO-NCRV de documentaire De Schaduw van de Ramp: vijftien jaar na 9/11 van producent LND Media uit waarin regisseur Roel van Dalen met vijf Nederlandse New Yorkers terugblikt op deze fatale dag en de jaren daarna. Allemaal hebben ze de ramp van dichtbij meegemaakt.
De Schaduw van de Ramp is een indringende documentairefilm over de blijvende littekens die de iconische aanslag in het hart van Amerika heeft veroorzaakt. Zelfs vijftien jaar later is de impact nog altijd niet volledig vast te stellen. Jurriaan Veth, manager van het uitkijkpunt op de 107e verdieping van een van de Twin Towers, overleeft de ramp door een stom toeval. Chloé van Waeyenberge, werkzaam op het Belgische consulaat, ziet het eerste vliegtuig vlak boven haar hoofd voor het zich in de North Tower boort. Fotograaf René Clement probeert in de buurt van de rampplek, het latere Ground Zero, te komen waar iedereen juist vandaan vlucht. Journalist David Hammelburg gaat hard aan het werk om de ontzetting en de emoties vooral maar niet te voelen. Consul-generaal Bob Hiensch probeert duizenden Nederlanders te traceren, terwijl het telefoonverkeer in New York is lamgelegd.
De Schaduw van de Ramp volgt de hoofdpersonen op dezelfde route die zij op 11 september 2001 aflegden. De mozaïekfilm schetst hun reflecties op de aanslagen en de uiteindelijke gevolgen, in een aangrijpende mix tussen heden en verleden. De documentairefilm toont ook de fundamentele veranderingen in de Amerikaanse samenleving, in gang gezet door de aanslagen van 9/11. We komen Amerikanen tegen, waaronder Mohammad Razvi, die onvermoeibaar strijdt tegen discriminatie.
Regie: Roel van Dalen