2Doc:

Behind the blood

EO

'Behind the blood' is een indringend portret van drie mensen die leven in één van de gewelddadigste steden van de wereld: San Pedro Sula in Honduras. In die stad geldt maar één wet: Horen, Zien en Zwijgen.

Een indringend portret

Regisseuse Loretta van der Horst – zelf ook geboren in Honduras - volgt in haar film een pastor, een journalist en een huurmoordenaar. Door vriendschap verbonden probeert het drietal zich staande te houden tussen het geweldig van drugsbendes, de politie en het leger. Ondanks alles blijven ze hoop houden op een toekomst waarin de cirkel van moord en geweld wordt doorbroken.

Het eerste personage is priester en meubelmaker Daniel Pacheco. Hij probeert jongeren te behoeden voor betrokkenheid bij het bendegeweld en zo levens te redden. Maar dat blijkt verdomd lastig in een land met duizelingwekkend hoge moordcijfers.

Ook wordt televisiejournalist Orlin Castro gevolgd. Voor hem behoren de moorden tot de orde van de dag. Hij is lijkt ongevoelig voor het nachtelijke geweld terwijl hij stiekem ook droomt van een rustiger leven.

'Als je je eigen leven niks waard vindt is het gemakkelijker om anderen te doden.'

Het derde personage brengt je pijnlijk dichtbij het gruwelijke geweld. Matathan is huurmoordenaar en praat in Behind the blood openlijk over zijn 'beroep'. Hoewel hij vertelt genoeg te hebben van zijn bestaan en graag een beter bestaan wil gaan leiden, twijfelt pastoor Pacheco aan zijn oprechtheid: 'Als je je eigen leven niks waard vindt is het gemakkelijker om anderen te doden.'

Behind the blood brengt je angstwekkend dicht bij het gruwelijke geweld waar niemand een eind aan lijkt te kunnen maken. En roept de pijnlijke vraag: wie zou jij zijn als San Pedro Sula jouw thuis zou zijn?

Regie: Loretta van der Horst

Inzamelingsactie

Heb je Behind the Blood gezien? Dan weet je hoeveel een donatie kan betekenen voor kinderen die in Honduras leven die tussen rivaliserende bendes. Loretta van der Horst begon daarom een inzamelingsactie; een crowdfunding voor 'Boeken in plaats van vuurwapens' in Honduras.

In de media