Op 1 september 2020 stortte in het centrum van Amsterdam de kademuur van de Grimburgwal in. Een verzakking over een lengte van bijna 30 meter. Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers.
De Grimburgwal is geen uitzondering, sinds kort erkent Gemeente Amsterdam dat het probleem een veel grotere omvang heeft. Al decennia wordt de slechte staat van kades en bruggen genegeerd. Op sommige plekken dreigt instorting, ontstaan sinkholes en scheuren. Kades en bruggen worden direct afgesloten voor verkeer, vaarroutes moeten worden omgelegd en delen van de stad zijn onbereikbaar. Miljarden zijn nodig volgens AT5 voor herstel van zo’n 200 kilometer aan kademuren en 800 bruggen. Alleen rigoureuze ingrepen kunnen de stad redden.
Sinds 2018 werkt Projectteam Kades en Bruggen aan het herstel. Ingenieurs en technici zijn aangetrokken om de eeuwenoude bruggen te stutten en te herstellen. In Amsterdam is nog niet jarig spreken we mensen die zoeken naar oorzaken en oplossingen, maar ook bewoners die zo hun bedenkingen hebben bij de methodes van de gemeente. Gaat veiligheid voor alles? Moeten de bomen, die soms honderd jaar oud zijn, sneuvelen voor de werkzaamheden? En wat denkt de stad er zelf van?
Regie: Simone de Vries