In de zomer van 1908 werkt Gustav Mahler aan een magische compositie die hij Das Lied von der Erde noemde. Hij isoleert zich in zijn componeerhuisje, in de bergen nabij het Oostenrijkse plaatsje Toblach, om in alle rust te kunnen schrijven. 114 jaar later gaan de jonge Engelse dirigent John Warner (27) en de musici van Orchestra for the Earth naar Oostenrijk op zoek naar de diepere betekenis van Das Lied von der Erde.
Waarom spreekt Das Lied zoveel mensen in de wereld aan? Waarom heeft de muziek na meer dan honderd jaar niets aan schoonheid en kracht ingeboet? Mahler geloofde dat de natuur de sleutel was tot de diepgang van het leven. De natuur komt telkens terug in zijn werk. Maar kan Mahler’s muziek tot op de dag van vandaag het bewustzijn voor ons leefmilieu bevorderen?
Dit is wel het geval bij de musici van Orchestra for the Earth. Ze weigeren het vliegtuig naar Oostenrijk te nemen, omdat dat een te hoge CO2-uitstoot heeft die mede de klimaatverandering veroorzaakt. In plaats daarvan reizen ze met de trein. Klimaatverandering is het thema waar Orchestra for the Earth middels muziek aandacht voor wil vragen.
Als Mahler nu geleefd zou hebben, dan is het goed mogelijk dat hij de jonge mensen die protesteren tegen de klimaatverandering als de helden van onze tijd zou zien. Mahler’s diepe liefde voor de natuur en vooral voor de mens als onderdeel van die natuur, is voor regisseur Frank Scheffer een belangrijk thema in de film. De mens speelt een cruciale rol in het delicate evenwicht in de natuur, waarvan wij volledig afhankelijk zijn.
Regie: Frank Scheffer