Janneke van der Ende 30 september 2022
‘Zingen gaf de bewoners een soort verlichting. Dat bereik je niet met alleen interviewen’
Regisseur Naomi Steijger over het gebruik van zang in Echo.
In Echo volgen Makers van Morgen Naomi Steijger en Timo Tembuyser voormalige en huidige bewoners van de flat Groeneveen in Amsterdam Zuidoost, waar in 1992 de Bijlmervliegramp plaatsvond. De bewoners worden in de film samengebracht in een lied. Flatbewoners zingen een deel van een requiem, iedereen vanaf hun eigen balkon. ‘Het zingen was voor de bewoners soms wel een beetje ongemakkelijk, maar het gaf onze ontmoeting ook een grappige lading.’ 2Doc.nl sprak met een van de makers: Naomi Steijger.
De Bijlmervliegramp vond plaats op 4 oktober 1992 in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een vrachtvliegtuig stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Waardoor de ramp aan 43 mensen het leven kostte.
Hoe kom je er eigenlijk bij om bewoners van flatgebouwen samen te laten zingen?
‘Timo en ik studeerden samen aan de Toneelacademie in Maastricht. In ons derde jaar lieten we voor het eerst bewoners van een flat in Moerwijk zingen. We vonden het interessant werken en wilden het daarom vaker doen met als doel om mensen te verenigen. Tijdens het afstuderen zongen we opnieuw met een flat in Gent. Theater Frascati wilde ons vervolgens steunen in een nieuw requiemproject. Daaruit is Echo in de Bijlmer ontstaan.’
Welk lied zingen de bewoners?
‘Net naast ingang F van flatgebouw Groeneveen is het vliegtuig ingeslagen. Een deel van het gebouw is gesloopt, een ander deel is opnieuw gerenoveerd. Hierdoor geeft ingang F maar toegang tot tien appartementen, in de plaats van de oorspronkelijke honderdzestig. De bewoners van die appartementen wonen in het litteken van het gebouw. De muziek is daarom gecomponeerd aan de hand van de architectuur van het gebouw. Het aantal beats per minute hebben we bepaald door het aantal verdwenen appartementen te delen door het aantal verdwenen liftkokers. De toon van het lied is dezelfde toon als de bel van de flat. Alles moest een betekenis hebben, vonden we.’
Tekst gaat verder na de afbeelding
Een requiem is een muziekstuk en wordt meestal voor overledenen gehouden tijdens een katholieke mis. Het requiem bestaat uit meerdere delen, waarvan de bewoners in Echo het vijfde stuk zongen: het ‘Dies Irae’. De intentie van regisseurs was om een modern requiem te maken met een nieuwe tekst en met zangers die niet geschoold zijn. Wel behielden de makers de klassieke taal van het requiem: Latijn.