Het Uur van de Wolf:

Getekend verzet

NTR

Tekenen alsof je leven ervan afhangt. Dat is wat de Egyptische cartoonist Doaa el-Adl doet. Ze is één van de weinige vrouwelijke dagbladcartoonisten van Egypte, en wordt gelauwerd en gewaardeerd zowel in eigen land als internationaal. Op World Press Freedom Day werd ze verkozen tot de beste journalistieke cartoonist. Maar helaas, prijzen zijn niet haar enige oogst.

Het Uur van de Wolf: Getekend verzet

Dinsdag 18 juni 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.40 uur

Meer over deze documentaire

Doodsbedreigingen, intimidatie en een justitieel onderzoek zijn het lot van een vrouw die met haar prenten het patriarchaat in de Arabische wereld ter discussie stelt. In Getekend verzet brengt de eveneens Egyptische regisseur Nada Riyadh de beroemdste werken van El-Adl tot leven in een mix van documentaire en animatie.

Een vrouw op een klein zeilbootje dreigt te worden overspoeld door een enorme golf, een golf waaruit honderden grijpgrage handen opduiken. Op haar zeil staat de tekst: You will never rape my soul. Het is de aanklacht van Doaa al-Adl als er in Egypte voor de zoveelste keer een jonge vrouw wordt verkracht, en de beschuldigende vingers niet wijzen naar de dader maar naar het slachtoffer. Het is ook de zoveelste keer dat moslimfundamentalisten als door een adder gebeten reageren op het werk van de cartoonist.

Beschutting bij de overheid zal El-Adl niet vinden. In het verleden werd ze aangeklaagd voor blasfemie. Ondertussen maakt de groeiende censuur in het land het werken van alle cartoonisten steeds moeizamer. Veel van haar mannelijke collega’s hebben de wijk genomen naar Europa. Zelf kreeg ze asiel aangeboden in Frankrijk toen de Moslimbroeders de macht grepen in Egypte. Ze weigerde. Hoe moeilijk ook, alleen in eigen land zal ze een katalysator kunnen zijn voor verandering.

Regie: Nada Riyadhr
Omroep: NTR
Producent: Clin d'oeil Films, Les Films, Point du Jour
Originele titel: Draw Me Egypt - Doaa El-Adl, A Stroke of Freedom

Meer over dit onderwerp op 2Doc.nl

Meer over mensenrechten