23 april wordt de World Press Photo Award uitgereikt aan de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij won deze Award met zijn foto van een vluchtelingenbaby die door een hek wordt doorgegeven bij de Hongaars-Servische grens. Wat typeert zo'n prijswinnende fotograaf? In de volgende documentaires proberen documentairemakers topfotografen te doorgronden.
Documentairetip 1: Finding Vivian Maier (AVROTROS, John Maloof en Charlie Siskel)
Duur: 79 minuten
Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar de fotografie en ze maakte in al die jaren met haar Rolleiflex circa honderdduizend foto's van het straatleven in Amerika. Deze foto's waren compleet onbekend bij het grote publiek en dat maakt dit verhaal zo bijzonder: na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en groeide haar bekendheid en haar naam met rap tempo. Ze geldt tegenwoordig als een belangrijke fotografe wiens oeuvre zich kan meten met dat van andere straatfotografen als Helen Levitt en Robert Frank.
Documentairetip 2: Beeldjagers (NCRV, Wilko Bello)
Duur: 45 minuten
Persfotografen bepalen voor een belangrijk deel ons beeld van de werkelijkheid. Hun afbeeldingen van wereldleiders en asielzoekers halen regelmatig de voorpagina's van Nederlandse kranten en sites. Persfotograaf Elmar van der Marel won driemaal een Zilveren Camera en wordt in Beeldjagers gevolgd, net als zijn gerenommeerde collega Serge Ligtenberg. Hoe worden prijswinnende foto's geschoten?
Documentairetip 3: Foto Eddy (NTR, David de Jongh)
Duur: 82 minuten
De documentaire Foto-Eddy gooide hoge ogen op IDFA 2013 en gaat over de gelijknamige fotograaf Eddy de Jongh (1920-2002). Hij verwierf in de jaren zeventig en tachtig bekendheid met zijn onopgesmukte portretten van prominente landgenoten. Vrij Nederland publiceert zijn 'koppen' bij de interviews van Bibeb en het NOS Journaal toont zijn portretten achter de nieuwslezer. Wanneer Eddy de Jongh overlijdt, denkt regisseur David de Jongh de belangrijkste grilligheden van zijn vader wel te kennen. Hoe anders is de werkelijkheid. In Foto-Eddy onderneemt hij een persoonlijke zoektocht en ontvouwt zich in een rijk geïllustreerd tijdsdocument van naoorlogs Nederland het verhaal van een overlever, die zich dankzij de fotografie staande weet te houden.