De feestdagen komen eraan! Feestjes, diners en borrels staan om de hoek en daarmee ook veel gesprekken met een breed scala aan familieleden, vrienden, kennissen en collegae. Wat als je intellectuele oudoom, de nieuwe vriendin van je neef of die jongen van automatisering ineens levendig vertelt over een documentaire van het afgelopen jaar die jij compleet gemist hebt? Geen nood! 2Doc.nl heeft hier de vijf best bekeken 2Docs verzameld van het afgelopen jaar.
A Family Affair (KRO-NCRV)
De 2Doc die het best is bekeken op 2Doc.nl is A Family Affair, de IDFA-openingsfilm van 2015. Tom Fassaert ontvangt een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige oma Marianne uit Zuid-Afrika. Het is het begin van een emotionele zoektocht naar de verstoorde relaties binnen zijn familie.
A Strange Love Affair With Ego (VPRO)
De documentaire A Strange Love Affair With Ego heeft net als de bovenstaande film A Family Affair haar wortels in een familiaire verhouding. Deze documentaire van Ester Gould gaat over de oudere zus van de regisseur, en vertelt het verhaal van velen. Als kind wist Ester Gould precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen.
Levenseindekliniek (NTR)
De Levenseindekliniek gaat over de gelijknamige kliniek waar mensen komen met een euthanasiewens. De film veroorzaakte grote oproer in het publieke debat en is alleen daarom al een must-see, De documentaire toont drie patiënten vanaf hun eerste verzoek en medewerkers gedurende anderhalf jaar. De Levenseindekliniek wordt ingeschakeld door mensen die een actuele euthanasiewens hebben en geen hulp krijgen van hun (huis)arts. De zaken die bij de kliniek voorbij komen zijn veelal moreel gecompliceerd, zoals mensen met dementie, psychiatrische mensen en mensen die weliswaar niet fysiek of psychisch ondraaglijk lijden, maar wel hun leven als voltooid beschouwen. Zo'n 1200 mensen per jaar doen een verzoek bij de kliniek, waarvan er 350 worden ingewilligd.
Wij Moszkowicz (KRO-NCRV)
Wij Moszkowicz is een documentaire van Max Moszkowicz jr. jr., een telg uit het bekende Moszkowicz-geslacht. In deze veelvuldig bekeken film portretteert en onderzoekt Max de relatie die hij met zijn vader Robert en die Robert met zijn grootvader Max heeft. In Wij Moszkowicz wil Max uitvinden wie hij is door zich aan zijn vader te spiegelen. Samen gaan ze terug naar het verleden: Vader Robert praat over zijn drugsverleden; hij vertelt welke invloed Max Moszkowicz sr. heeft in zijn leven; ze halen pijnlijke herinneringen op in Limburg en ze maken een spirituele reis naar Israël.
Vergeet mij niet (EO)
De vluchtelingencrisis was in 2016 een belangrijk thema in veel documentaires, zo ook in de EO-film Vergeet mij niet. In deze documentaire volgt filmmaker Jan Jaap Kuiper de bevlogen leerkrachten en de directeur van basisschool “De Verrekijker”. Zij worden met hun leerlingen dagelijks geconfronteerd met de consequenties van het Nederlandse asielbeleid.