Wat betekent het als je familie een naam heeft die hooggehouden moet worden? Een speciaal schaaktalent of befaamd in het juristenvak? De volgende documentaires vertellen hun verhaal.
Het vieren van kerst brengt voor de één weemoed en voor de ander ongedwongen gezelligheid met familieleden mee. Toch blijven er families waarbij de scherpe messen beter niet op tafel kunnen liggen door de perikelen en spanningen tussen familieleden onderling. Tegelijkertijd zijn er mensen die niet de luxe hebben, omringt te zijn door familie tijdens de kerstdagen. Ontdek in onze filmlijst documentaires vol familieperikelen, liefde, gemis en eenzaamheid.
De familie-eer
Gemis van familieleden
Een ieder gaat op zijn eigen manier om met het gemis van een familielid. Zo hebben ze in Amerika de Daddy Doll ontworpen om kinderen van militairen op uitzending, toch iets te geven dat hen aan hun vader doet denken. Daarnaast maakte Marijn Frank met 'Pappa is weg en ik wilde je nog wat vragen' een film over haar overleden vader om nader tot hem te komen en te achterhalen waarom hij soms zo zwijgzaam en gesloten was.
[Verstoorde] Familierelaties
De volgende filmmakers gaan op zoek naar hun eigen verleden en reflecteren op de vraag hoe familierelaties zo verstoord hebben kunnen raken. In 'A family affair' gaat Tom Fassaert op bezoek bij zijn 95-jarige schoonmoeder die in Zuid-Afrika woont. Een mysterieuze vrouw die tot het moment van ontmoeting, omringt wordt door mythes en negatieve verhalen. Hoe houden familiepatronen je gevangen in je latere leven? 'Dit waren wij' toont hoe filmmaakster Josefien Hendriks terugblikt op haar jeugd. Tessa Pope gaat jaren na de echtscheiding van haar ouders de confrontatie aan met haar vader, want wat was zijn rol in de echtscheiding en wat was de ware toedracht?
Samen en tegelijkertijd toch alleen
Wat blijft er over als de passie langzaam is weggeëbd, de kinderen zijn uitgevlogen en de jaren geruisloos zijn verstreken? 'Parts of a family' toont een portret van het echtpaar Guiterrez die na 50 jaar uit elkaar zijn gegroeid, maar toch nog steeds in een groot huis samenwonen. Hoe is het om oog in oog te staan met familieleden die vervreemd van je zijn geraakt? Aliona van der Horst vertrekt na het overlijden van haar moeder naar Rusland om haar deel van de erfenis af te handelen. Haar Russische familie beschouwd haar als een buitenstaander en vreemdeling, omdat ze in Nederland opgegroeid is. Ondanks de afstand tussen Aliona en de familieleden, blijft de filmmaakster toch toenadering zoeken om zo de familie beter te begrijpen.