Is Maurizio Cattelan de grootste kunstenaar van deze tijd of eerder een excentrieke artistieke oplichter? De Italiaanse Cattelan (1960) zet met zijn provocatieve, humoristische maar ook sinistere werk de kunstwereld op zijn kop. Cattelan brak door bij het publiek met zijn beeld van een paus, die door een meteoriet getroffen was. Zijn controversiële beeld van een knielende Hitler werd vorig jaar voor 17 miljoen dollar geveild. In ‘De donkere humor van Maurizio Cattelan’ wordt Cattelan's carrière voor het eerst in beeld gebracht. Filmmaker Maura Axelrod maakt er een duizelingwekkende reis van, waarna we alles en ook niets te weten zijn gekomen over deze ongrijpbare kunstenaar, die speelt met begrippen als ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’.
Het Uur van de Wolf vertoont deze zomer diverse docu’s over beeldende kunst. Bekijk hoe ‘duivelskunstenaar’ Jheronimus Bosch 350 jaar na zijn dood nog volle zalen trekt, hoe Maurizio Cattelan de contemporaine kunstwereld opschudt en beschouw hoe Piet Hein Eek werkt aan zijn eerste IKEA-collectie terwijl hij zware keuzes moet nemen in zijn bedrijf. Beeldhouwster Lotta Blokker bouwt in Lotta Blokker – Het Wolfsuur door aan haar internationaal succesvolle oeuvre.
De donkere humor van Maurizio Cattelan
Hier komt Piet Hein Eek
Piet Hein Eek wordt beschouwd als één van de belangrijke ontwerpers van toegepaste kunst van Nederland. Hij is bekend geworden bij het grote publiek met zijn typische meubels van sloophout, waarmee hij de meest gekopieerde ontwerper van Nederland is. Hij begon een bedrijf dat explosief groeide, opende een eigen fabriek, winkel en galerie in Eindhoven en vanaf dat moment stroomde men vanuit binnen- en buitenland massaal toe. Het bedrijf doorstond de financiële crisis, maar momenteel slaat de crisis op een andere manier toe. Niek Koppen (Goud, Levende Klederdracht) volgde Piet Hein Eek van 2009 tot 2016 van zeer nabij tijdens een spannende tijden.
Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel
Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel toont de voorbereidingen voor de grote overzichtstentoonstelling van schilder Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum. In de film onderzoeken Nederlandse kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell’ Accademia de weinige overgebleven schilderijen van Bosch op echtheid. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken dringen ze voor het eerst in de geschiedenis door tot de onderste verflagen en zo krijgen zij én wij een indruk van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’.
Regisseur: Pieter van Huijstee
Lotta Blokker - Het Wolfsuur
‘Elk beeld dat met gevoel gemaakt is, toont ons de kunstenaar, niet het model’, schreef Oscar Wilde. Regisseur Frans Weisz legt in deze documentaire de wonderlijke wisselwerking vast tussen model, beeld en de kunstenaar Lotta Blokker, tijdens de totstandkoming van haar project Het Wolfsuur.
De titel verwijst naar het uur waarin de nacht overgaat in de dag, waarin de slapelozen overspoeld worden door angst. Over dit moment, dat ze goed kent, wil beeldend kunstenaar Lotta Blokker een beeldengroep maken. De weg van idee naar brons, waarin het beeld een optelsom wordt van alle sessies en alle emoties die het model meebrengt, is lang en gaat gepaard met een eindeloos aantal beslissingen, met veel kijken en met veel voelen. Het resultaat werd succesvol tentoongesteld in De Fundatie in Zwolle en staat nu in de Apostelkerk en het Haus der Niederlande in Münster.