Recht door zee en tegen de stroom in. De rebelse documentairemaakster Sunny Bergman is niet bang voor een beetje opschudding. Haar werk schuurt, steekt, prikt en is activistisch. 2Doc.nl zet haar meest spraakmakende films voor jou op een rij.

Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol? Kijk de documentaire Wit is ook een kleur.

2Doc.nl sprak met Sunny Bergman, vier jaar na het uitkomen haar documentaire. Is er anno 2020 iets veranderd? Lees het interview hier.

Kijk ook de Regisseur aan de keukentafel waarin Chris Kijne spreekt met Sunny Bergman over haar documentaire Wit is ook een kleur.

Samenzwevers

Er is een groeiende groep spiritueel geïnteresseerde activisten die samen met rechts-radicale partijen demonstreren tegen de coronamaatregelen. Hieronder ook mensen uit de vriendenkring van documentairemaakster Sunny Bergman. Ze probeert in Samenzwevers? de new age-groep te doorgronden. Waardoor worden ze verleid?

Oproerkraaiers

Hoe kan het dat activisten altijd als oproerkraaiers worden gezien, maar dat hun punten uiteindelijk onderdeel worden van de mainstream opinie? Dit vraagt Sunny Bergman zich af in haar documentaire Oproerkraaiers.

Lees het interview '5 vragen aan Sunny Bergman' en luister ook de 2Doc-podcast 2Doc belt met Boeijen waarin onze recensent Helmut Boeijen in gesprek gaat over deze documentaire.

 

 

Sletvrees?

Sinds de seksuele revolutie zouden we de schaamte voorbij zijn, seks zonder van schuld en zonde, vrijheid blijheid voor iedereen, dat was het idee. Maar hoe seksueel bevrijd zijn we eigenlijk? In Sletvrees? verkent Sunny Bergman het denken over vrouwelijke seksualiteit en hoe sletvrees ons bewustzijn en ons seksleven binnendringt.

Man made

Echte mannen huilen niet, toch? In Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Klopt het dat hoe meer testosteron je hebt, hoe mannelijker je bent? Kunnen mannen geen slachtoffer zijn? En hebben mannen onder deze maatschappelijke ideeën te lijden?

Kijk hier de DocTalks waarin Sunny Bergman in gesprek gaat Ersin Kiris over Man Made.

Zwart als roet

Is Zwarte Piet een beledigend stereotype waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden? Sunny Bergman onderzoekt in Zwart als roet de (onbewuste) vooroordelen ten opzichte van huidskleur. Aanleiding zijn de hoog oplopende emoties rond het pietendebat. Zijn we minder 'kleurenblind' dan we zelf denken?

Lees ook het interview met regisseur Sunny Bergman, en met VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen: 'Wanneer gaat u Sunny Bergman ontslaan?'

Beperkt houdbaar

In Beperkt houdbaar laat Sunny Bergman zich, net als in veel van haar films, inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden.

Kijk ook de DocTalks waarin Daphne Bunskoek in gesprek gaat met Sunny Bergman over haar documentaire Beperkt houdbaar.

 

Meer tiplijstjes