In de podcast over documentaire bespreken 2Doc.nl-redacteur Kitty Munnichs en filmkenner Helmut Boeijen het programma op het Movies that Matter filmfestival. Welke docu's vinden zij de moeite absoluut waard, en waarom?

Vanaf zondag 5 maart 07:00 uur te beluisteren

Mijn grote broer

Een familie moet de zelfdoding van hun oudste zoon verwerken. Wat dreef de ogenschijnlijk relaxte en gelukkige Arie tot deze daad? Twee jaar lang volgen we jongere broer Gijs, moeder Denise en vader Arjan terwijl ze hun wanhoop proberen om te vormen in betekenis.

Regie: Mercedes Stalenhoef
Omroep: EO

Verdwaalde Veteranen

Diep ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS, die een toevluchtsoord hebben gevonden op De Thuisbasis. Eerlijk en kwetsbaar praten ze over hun demonen en hun worsteling om aansluiting te vinden in de maatschappij. Prachtig sereen verbeeldt Marjoleine Boonstra hun intense ervaring.

Regie: Marjoleine Boonsta
Omroep: HUMAN

Category: Woman

Toen de 18-jarige Zuid-Afrikaanse hardloper Caster Semenya in 2009 het wereldtoneel bestormde, werd haar kampioenschap niet gevierd, maar ontsierd door twijfel - is zij wel een vrouw? Haar persoonlijke medische gegevens lekten uit naar de internationale media. Category: Woman richt zich op vier atleten uit het Globale Zuiden die uit de competitie worden gedwongen.

Regie: Phyllis Ellis

Daughters

Sofia, Hedvig en Maja groeiden samen op op het platteland in Zuid-Zweden met hun moeder Carolina – een stralende persoonlijkheid en een toegewijde moeder. In 2010 maakte Carolina een einde aan haar leven. De drie meisjes -8, 10 en 16 jaar oud- bleven achter. Tegenwoordig zijn het jongvolwassenen. Hoe zijn ze verder gegaan met hun leven?

Regie: Jennifer Malmqvist

While We Watched

While We Wachted onderzoekt hoe onafhankelijke nieuwsverslaggeving in India en daarbuiten steeds meer wordt bedreigd. Verslaggever Ravish Kumar van de Indiase NDTV staat centraal in de film. "Het is onze taak om de moeilijkste vragen te stellen aan de machthebbers", zegt hij. Maar elke dag staat hij voor een nieuwe reeks uitdagingen: bezuinigingen, vertrek van personeel, mysterieuze belemmeringen en zelfs doodsbedreigingen.

Regie: Vinay Shukla

Mijn vader, Nour en ik

Toen hij 13 was ontvluchtte Wiam Al-Zabari Irak met zijn moeder, broer en zus. Tijdens deze angstige periode was zijn vader echter afwezig. Nu onderneemt Wiam een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie. Verteld in een ontroerende en persoonlijke videobrief aan zijn eigen zoon Nour.

Regie: Wiam Al-Zabari

De podcast over documentaire - 2Doc.nl

In deze podcast van 2Doc.nl neemt podcastmaker Kitty Munnichs je mee in de bijzondere wereld van documentaire.

Welke nieuwe docu’s wil je absoluut zien? Waarom zijn bepaalde films zo belangrijk, speciaal of bijzonder? Wat drijft een regisseur om juist deze documentaire te maken? En hoe was het voor de hoofdpersonages om hun verhalen met de wereld te delen? Kitty gaat met regisseurs en hoofdpersonages in gesprek. Ook spreekt ze geregeld met filmkenner Helmut Boeijen. Samen bespreken ze de beste docu's die te zien zijn op de filmfestivals in Nederland.

Eindredactie: Annica Peeters