Geen seks, geen oorlog?
Of: hoe Lysistrata de wereld veroverde. Een Griekse komedie als strijdwapen tegen de oorlog in Irak
Op 3 maart 2003 werden er wereldwijd zo’n 700 lezingen van de Griekse komedie Lysistrata opgevoerd, als theatraal protest tegen de oorlog in Irak. Van New York en Buenos Aires tot Singapore, Athene en Utrecht. Nog nooit heeft de internationale theaterwereld zo massaal zijn stem laten horen.
Dat had de oude Aristofanes zo’n twee en een half duizend jaar geleden niet kunnen bevroeden. Zijn oplossing was eenvoudig: laat alle vrouwen in seksstaking gaan en de oorlogszucht van mannen houdt vanzelf op. In zijn stuk wordt de list beloond en wordt uiteindelijk de vrede getekend, in werkelijkheid voerde Griekenland nog jarenlang oorlog. Kennelijk werd zijn boodschap niet serieus genomen. En nu? Is het wereldwijd opvoeren van dit stuk een effectief wapen tegen de oorlog?
Programmamaakster Marlous Lazal ging voor de RVU naar de Nederlandse lezing van Lysistrata in Utrecht, sprak met initiatiefneemster Karen de Vries, de acteurs Catherina ten Bruggencate en Hans Hoes en volgde het wereldwijde project op de voet.
Aan de vooravond van een mogelijke nieuwe wereldwijde oorlog presenteert de RVU de ultieme radioshow over hoop, geloof, seks en oorlog. De heldhaftige strijd van twee Amerikaanse actrices tegen de machtigste man van de wereld: George W. Bush. Met hoofdrollen voor Catharina ten Bruggencate, Fara Karimi, Frank de Grave, Maarten van Rossem en Maarten Wansink. Het is 14 maart: heeft Laura Bush haar slaapkamerdeur al op slot gedaan?