Hard leven: de waarde van Pé Hawinkels
Hard leven: de waarde van Pé Hawinkels
Heerlenaar Pé Hawinkels was schrijver, vertaler, recensent, songwriter en bovenal de Nederlandse dichter van de jaren zestig. Hij gold als een James Dean van zijn tijd – zeker in zijn Nijmeegse studiejaren.
In leven en werk worstelend met vorm versus inhoud, “doordrongen van de onvolmaaktheid van het leven en toch op de bres voor de idealen van de kunst, van liefde en vrijheid”. Hij leefde hard, wisselde dagenlange en met drank besproeide schrijfsessies af met periodes van volkomen lethargie. In 1977, nauwelijks vijfendertig jaar oud, wordt hij thuis dood aangetroffen. Na acht dagen, wel te verstaan.
Een kwart eeuw later vraagt programmamaker Eugène Baak (zelf vijfendertig) zich af wat resteert van Hawinkels’ erfenis en wat die betekent voor nieuwe generaties. Zijn poëzie en proza liggen in de ramsj, net als de albums van Herman Brood (Street en Shpritsz) met lyrics van Hawinkels.
Aan de hand van gesprekken met tijdgenoten van de dichter, zijn werk en muziek probeert Baak een antwoord te vinden op die ene vraag: wat is het allemaal waard? Verder met onder meer gedichten voorgedragen door een nog jonge Jeroen Krabbé (anno 1973) en uitspraken van Hawinkels zelf.
Een programma van Eugène Baak (L1) in het kader van de samenwerking tussen de RVU en de regionale omroepen. Eindredactie: Vincent van Merwijk.