VPRO Tegenlicht
Digitaal voedsel
'Voor de productie van elke cheeseburger heb je bijna een liter aardolie nodig...dat is op termijn een onhoudbare situatie!' - Michael Pollan. De moderne voedselproductie is in belangrijke mate afhankelijk van fossiele brandstoffen. Nu die op beginnen te raken is de grote vraag hoe we in 2050 de wereldbevolking van negen miljard mensen te eten gaan geven. In Nederland, België en Silicon Valley zijn er talloze start-ups begonnen om met slimme technologie, big data en nieuwe distributiesystemen oplossingen te vinden voor dit vraagstuk. Een verkenning naar het eten van morgen, wat niet alleen duurzaam, lekker en biologisch moet zijn, maar vooral voedzaam en bovenal genoeg voor alle aardbewoners. Helpt de aanpak van deze nieuwe generatie voedsel start-ups om ons in de toekomst voldoende en goed eten te garanderen? VPRO Tegenlicht praat met duurzaam-voedsel-goeroe Michael Pollan, topkok Dan Barber en voedseltechnologie deskundige Danielle Gould. Met food scanners, gewasrotatie voor boeren aangevuld met data en de herintroductie van vergeten voedsel worden in de wereld van digitale technologie de eerste successen geboekt. In Limburg wordt sla met ledlicht verbouwd. Snel, efficiënt en met veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En een Belgische website heeft al ons eten tot op moleculair niveau in een databank gestopt. Hiermee kan de zeebolk, van onbetekenend visje, tot culinaire delicatesse worden omgetoverd. VPRO Tegenlicht zoekt de receptuur voor de gerechten van morgen.