De VARA bestaat 1 november 90 jaar! Om die reden hebben NPO Doc en VARA de handen ineengeslagen voor een selectie van de vijf beste VARA-documentaires, allemaal online op npodoc.nl/negentigjaarvara. Met onder andere Moeders springen niet van flats (2014) en Sonja Barend – Vragen zonder antwoorden (2012).
1. Moeders springen niet van flats (2014)
De moeder van Elena Lindemans heeft jarenlang last gehad van psychisch lijden. Ze wilde euthanasie maar dit verzoek werd nooit geaccepteerd. Uiteindelijk besluit ze, na vele zelfmoordpogingen, van de Muntflat in Heerenveen te springen. Elena en haar zus proberen in Moeders springen niet van flats (VARA, 2014) uit te zoeken waarom hun moeder geen euthanasie kon krijgen en wat voor effect deze gebeurtenis op de omgeving gehad heeft.
2. De onrendabelen (2009)
De participatiemaatschappij lijkt het streven te zijn van de Nederlandse samenleving. Maar hoe haalbaar is dit? Een groeiende groep Nederlanders kan niet voldoen aan de eisen die er aan hen gesteld worden. Ze zijn gehandicapt of beperkt en kunnen niet meedoen. In De onrendabelen (VARA, 2009) is er aandacht voor deze groep die aan de rand van de maatschappij verkeert.
3. Sonja Barend - Vragen zonder antwoorden (2012)
In Vragen zonder antwoord (VARA, 2012) interviewt documentairemaker Coen Verbraak Sonja Barend. De kijker leert de drijfveren en de familiegeschiedenis van Barend kennen en het wordt duidelijk waarom discriminatie zo’n belangrijk thema gevormd heeft in haar werk. Ze vertelt dat haar vader werd opgepakt door de Duitsers waarna hij vergast werd in Auschwitz en dat bijna al haar werk in het teken heeft gestaan van zijn geschiedenis.
4. De nieuwe wildernis (2013)
Voor de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis draaide men bijna twee jaar lang in de Oostvaardersplassen. Nederland is zeer dichtbevolkt, maar toch bestaat hier nog een stuk ongerepte wildernis. Bijzonder is dat dit deel natuur slechts veertig jaar oud is. De natuur mag volledig zijn gang gaan en de mens wordt niet tot alle gebieden toegelaten.
5. De uitkeringsfabriek (1980)
In De uitkeringsfabriek (Hans Polak, 1980) kijken we mee bij de Sociale Dienst in Amsterdam. Hoe vroeg men meer dan dertig jaar geleden uitkeringen aan? In deze documentaire zien we het wel en wee van de ambtenaren, boze bezoekers en interviews met onder anderen de wethouder sociale zaken, leden uit het crisisteam en andere medewerkers bij de Sociale Dienst.