Op maandag 21 en dinsdag 22 september worden twee nieuwe documentaires van regisseur Jaap van Hoewijk uitgezonden op NPO 2. Voor 'Kleine delicten' en 'Kleine delicten: rake klappen' zat Van Hoewijk wekenlang bij de politierechter in Haarlem en zag hij verschillende huis- , tuin- en keukenzaken de revue passeren. NPO Doc licht enkele van zijn eerdere films en gesprekken met de regisseur uit.

Tweeluik: Kleine delicten

Gefascineerd door kleine delicten onderzoekt Jaap van Hoewijk de 'huis- tuin en keukenzaken' bij de politierechter in Haarlem. De regisseur, en de kijker met hem, vraagt zich af: zou ik daar zelf ook als verdachte kunnen zitten? En hoe zou ik oordelen?

Killing Time

6 februari 1998, Port Arthur, Texas. Het is koud die avond. Erin en Claire DeLeon zijn alleen thuis. Erin wil net een film gaan kijken als er plotseling een gemaskerde man in de huiskamer staat. Ze denkt dat een vriend een grapje met haar uithaalt. 12 juni 2013, Huntsville, Texas. In de gevangenis in Huntsville vinden de voorbereidingen plaats voor executie #499. Even na 6 uur zal Elroy Chester een dodelijke injectie toegediend krijgen voor de verkrachting van Erin en Claire DeLeon en de moord op hun oom, brandweerman Billy Ryman. Niemand kijkt er nog van op als de weg rondom de gevangenis voor een executie wordt afgezet. 't Is tenslotte maar voor een uurtje, om zes uur in de namiddag. Business as usual in Huntsville, Texas.

De documentaire Killing Time reconstrueert de criminele daad en werkt toe naar uitvoering van de straf. Hoe ervaren de betrokkenen de aanloop naar het moment van een terechtstelling? De familie van slachtoffers en veroordeelde, de bewakers op de torens, de dominees, de journalisten, het handjevol demonstranten; iedereen doodt de laatste uren van Elroy Chester op zijn eigen manier. Waar de een hunkert naar de lang verwachte afsluiting van de zaak, nadert voor de ander het definitieve afscheid. Killing Time gaat over het passeren van de tijd, over het zien sterven. Met de tikkende klok als stuwend element.

Kill Your Darling

In 1990 wordt in de Rotterdamse Westersingel het levenloze lichaam van een vrouw gevonden, ontdaan van hoofd en handen. Lange tijd blijft zij anoniem maar dankzij DNA‐onderzoek kan het lichaam in 2008 geïdentificeerd worden: het slachtoffer is het Amerikaanse model Melissa Halstead.

Regisseur Jaap van Hoewijk volgt de rechercheurs in hun zoektocht naar bewijs en bij hun pogingen het verleden rondom deze moord te reconstrueren.

Verdachte John Sweeney wordt door de rechter tot tweemaal levenslang veroordeeld. Tijdens de rechtszaak ontvangt de regisseur een brief van John Sweeney, waarin hij zijn verleden met Melissa uitgebreid uit de doeken doet. Niet heel veel later gaat de telefoon en grijpt de filmmaker zijn kans om Sweeney zelf te bevragen.