Naar aanleiding van het eerdere succes van Het monster van groep 3 van Clement Lambermont, vroeg NPO Doc aan studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht om een documentaire te maken over grote fenomenen uit hun jeugd, onder de noemer: Jeugdsentiment. En zoals dat gaat met vrije opdrachten, rolden er totaal verschillende documentaires uit. Tom van der Zant dacht direct aan een van de grootste rages uit de jaren negentig: de Flippo, en Marijn van Leeuwen maakte een documentaire over het verlangen naar wat ooit was.

Ruilen?

Verwoed werden ze gespaard, geruild en van elkaar gepikt: de Flippo’s. Simpele plastic schijfjes bedrukt met stripfiguren die te vinden waren in zakken chips. De populariteit van de Flippo steeg tot ongekende hoogte, en haalde zelfs het Journaal. Honderden miljoenen Flippo’s werden in Nederland verspreid. Maar ook aan deze rage kwam een einde. Althans, bij de meeste mensen. Tom van der Zant praat in zijn documentaire Flippogekte in Nederland (HKU, 2015) met een jongen die nog altijd aan zijn collectie Flippo’s werkt en met Flippokoning Hans Zandvliet, die de Flippo naar Nederland bracht en er thuis een zwembad vol van had.
Uitzending zondag 27 december om 18.30 uur

Je bent een product van je tijd

Marijn van Leeuwen kijkt samen met een aantal leeftijdsgenoten terug op hun onbezorgde jeugd in de jaren negentig in zijn documentaire Was ik maar weer klein (HKU, 2015). Wat zijn hun dierbaarste herinneringen en wat missen deze twintigers het meest uit deze tijd? Zijn het vooral deze herinneringen die voor hen iconisch zijn geworden of schuilt er iets anders achter het verlangen naar deze onbezorgde tijd? En maakt een opvoeding waarin ze vooral werden aangespoord later te gaan doen wat ze leuk vinden, dat ze nu te hoge verwachtingen hebben van het leven, hun werk en hun relaties?
Uitzending zondag 27 december om 18.45 uur