In de radiodocumentaire Kos spreekt programmamaker Okke Ornstein diverse vluchtelingen die hun aantocht maken op het Griekse eiland. Ze wachten bij het politiebureau op papieren. Ornstein tekent de verhalen op van de honderden vluchtelingen en spreekt verder met toeristen, hulpverleners en middenstanders op het eiland.
Duizenden vluchtelingen uit Syrië komen naar Europa in de hoop op een veilige haven en een stabiele toekomst. Wat is er aan de hand in Syrië? Hoe ziet het hedendaagse leven eruit en wat is de geschiedenis van dit land? Deze vier documentaires spelen zich deels af in Syrië en deels in de plekken waar de Syriërs heen vluchten.
Kos (2015)
Yassine gaat naar Syrië (2014)
'Yassine gaat naar Syrië' is een indringend portret van een land in oorlog door de ogen van de jonge Marokkaanse fotojournalist Yassine. In de loop van acht maanden reisde Yassine vanuit Amsterdam tweemaal af naar Syrië. Hij ziet de hoop vervliegen en verdeeldheid en chaos ontstaan. Met dit intense portret van Yassine’s Facebook- en YouTubevrienden, krijgen de bewoners van Syrië een gezicht.
Shout (2010)
Een man vraagt via een megafoon naar de gezondheid van een andere man. Die antwoordt vanuit de verte, via zijn eigen megafoon. In 1967 bezette Israël de Golanhoogten, tot dan Syrisch grondgebied. De annexatie in 1981 van het gebied door Israël, verscheurde complete Syrische families. Alleen door naar elkaar te schreeuwen hebben ze nog contact. De grenzen tussen Israël en Syrië gaan echter eens per jaar open om jongeren de kans te geven in Damascus te gaan studeren. Shout volgt de twee vrienden Ezat en Bayan die op hun achttiende de kans grijpen naar het onbekende vaderland te gaan.
Wereldbeschavingen: Palmyra (2007)
Deze film uit 2007 gaat over de ruïnes van Palmyra waar vierduizend jaar geleden de stad Palmyra verrees. Deze voorheen onbetekenende nederzetting floreerde tussen de Romeinen en de Parthen. De Romeinen veroverden de stad in het jaar 200 en maakten er een prestigieuze hoofdstad van hun keizerrijk van met kostbare monumenten, waaraan de stad de naam 'Venetië van het zand' dankt. In de documentaire dwalen we door de multiculturele stad uit de oudheid met behulp van computergegenereerde beelden.