De nominaties voor de Gouden Kalveren in 2016 zijn bekend. Bekijk hieronder welke documentaires meedingen naar de prestigieuze prijzen op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Alle genomineerden
Beste korte documentaire
Sinds de verzorgingsstaat plaats heeft moeten maken voor de participatiesamenleving wordt van burgers meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid gevraagd. Een bijstandsuitkering is niet zomaar een recht, maar een voorziening waarvoor je iets terug moet doen. Rotterdam loopt al langer vooruit op deze ontwikkelingen en staat bekend als een van de strengste gemeentes van Nederland met een vaak spraakmakende aanpak.
Jeroen Robert Kramer, bekroond fotograaf, is door tien jaar lang oorlogsfotografie getraumatiseerd en vastberaden een nieuwe start te maken als kunstenaar. In zijn woonplaats Beiroet ontmoet hij Monsieur Khiar, een oudere Libanese man die ondanks de burgeroorlog die hij doorstond zijn liefde voor het leven, de kunst en de literatuur niet verloren heeft. Kramer wil Monsieur Khiar fotograferen, hem volgen in zijn wandelingen door de oude wijken van Beiroet en notities maken van Khiars mijmeringen over de wereld. Hij wil daarmee zijn eigen herinneringen aan oorlog en geweld omzetten in kunst. Als Monsieur Khiar hem te kennen geeft dat hij niet gefotografeerd wil worden, verandert Kramers fascinatie in een obsessie.
Als kind ontvluchtte Anuol de burgeroorlog in het zuiden van Soedan. Nu keert hij als advocaat terug naar zijn nieuwe vaderland om zijn vicepresident ter verantwoording te roepen voor diens oorlogsmisdaden tijdens de bevrijdingsstrijd. Maar een nieuwe burgeroorlog dwingt Anuol opnieuw te vluchten. Lukt het hem hoop te houden op rechtvaardigheid en verzoening en een vreedzame toekomst voor zijn land?
Beste lange documentaire
Gert is de ambitieuze directeur van een autobedrijf in Vianen die ver op zijn troepen vooruit loopt. Met tomeloze energie spoort hij zijn werknemers aan de allerbeste te zijn. Geen afdeling wordt gespaard om 'het nieuwe werken' door tal van trainingen en eindeloze vergaderingen onder de knie te krijgen. Maar lukt het Gert uiteindelijk van de werknemer 1.0 een werknemer 2.0 te maken?
Als kind wist regisseur Ester Gould precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen. Een eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het 'ik' en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.
Hoe de Hedwigepolder de inzet werd van een emotioneel politiek spel. Een reconstructie van de onnavolgbare politieke besluitvorming rond het al dan niet onder water zetten van een polder.
In de documentaire bezoekt hij zijn oma in Zuid-Afrika, ooit fotomodel en femme-fatale, met de hoop meer inzicht te krijgen in zijn familiegeschiedenis en de moeilijke relatie tussen haar en zijn vader.
Beste interactive
Kunstenaar Jan Rothuizen creëerde zijn eerste 360º virtual reality tekening ‘Drawing Room’ in Room On the Roof. Als kijker word je onderdeel van zijn getekende werkelijkheid waarin echt en onecht naadloos in elkaar overlopen. Met behulp van een Oculus Rift bril, Google Cardboard of de browser op tablet of computer word je als kijker opgenomen in de getekende wereld van Jan Rothuizen.
Het Modulaire Lichaam is een online science fiction verhaal van Floris Kaayk over de creatie van OSCAR, een levend organisme gemaakt van menselijke stamcellen. De uitvinder is Cornelis Vlasman, een veelzijdige en innovatieve bioloog. Samen met een team van professionals, begon hij een onafhankelijk laboratorium waar hij experimenteert met organische materialen.