De boekenweek gaat 12 maart van start. Even uitgelezen? Leer dan meer over schrijvers Willem Elsschot, Jan Cremer en Arnon Grunberg in onderstaande documentaires.
Erfgenaam van Elsschot (NTR, 53 min.)
Documentaire over de auteur Willem Elsschot, die in zijn boeken alles kon zeggen wat hij in het dagelijks leven als vader en grootvader Alfons de Ridder vermeed. In de film probeert dochter Ida de Ridder (87) de voor haar onverenigbare tegenstelling tussen de afstandelijke vader en de openhartige schrijver te overbruggen, om te begrijpen wie de man achter de schrijver Elsschot was. Erfgenaam van Elsschot is een verhaal over afstand en toenadering: hoe een dochter haar vader leert kennen via zijn literaire nalatenschap en in haar laatste dagen probeert het beeld wat van haar vader rest, te beschermen.
Regisseur: Suzanne Raes
Jan Cremer - Ik schilder, ik schrijf, ik schilder (AVRO, 53 min.)
Op 20 april 2010 viert schrijver en schilder Jan Cremer zijn zeventigste verjaardag. Regisseur Peter Scholten achtte de tijd rijp voor een terugblik, een film waarin hij laat zien hoe een talentvolle Enschedese jongen zich uit de armoede omhoog vocht en zich ontwikkelde tot het wereldberoemde fenomeen Jan Cremer. Jan wordt achtervolgd door het imago dat zijn succesroman veroorzaakte. Het boek was nationaal en internationaal een enorm succes maar de mythevorming vertroebelt het zicht op andere zaken. Deze documentaire toont niet alleen het beeld dat het grote publiek van hem heeft (losbol, barbaar, grote mond) maar ook een andere kant van Jan Cremer. Dat hij keihard gewerkt heeft in zijn leven bijvoorbeeld, dat hij consequent door ging, ook in moeilijke tijden, dat hij jaren actief was als reisjournalist.
Regisseur: Peter Scholten
Moeder & Grunberg (Joodse Omroep, 59 min.)
Achttien jaar oud, verlaat Arnon Grunberg Amsterdam-Zuid met de ambitie acteur te worden en te ontsnappen aan zijn dominante moeder en zwijgzame vader. Nu, inmiddels 44 jaar en succesvol schrijver, woonachtig in New York, besluit hij dat het tijd is terug te keren naar z'n ouderlijk huis. Doel is een boek te schrijven over z'n moeder, Hannelore Klein. Tijdens de gesprekken over de oorlogsjaren wordt de spanning tussen moeder en zoon voelbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen. De gesprekken worden afgewisseld met intieme scènes, waarin de wereld onthuld wordt die de schrijver altijd zorgvuldig heeft afgeschermd van zijn publieke leven.
Regisseur: Pascalle Bonnier