Melvin (11 jaar) bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes valt, maar op school durft hij het niet te vertellen. Hij is op zijn vorige school namelijk erg gepest omdat hij ‘een homo’ is. Hoe is het om zo'n geheim te hebben? En wat doet Melvin als het leukste meisje uit zijn klas hem een liefdesbrief stuurt?
Sommige Nederlanders accepteren andere mensen helaas nog steeds niet vanwege hun seksuele voorkeur. Op 17 mei is hier aandacht voor tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. In onderstaande documentaires vertellen mensen van verschillende leeftijden met diverse geaardheden over hun leven en de problemen waarmee zij te maken hebben.
Niet op meisjes (VPRO, Daan Bol)
Als ze maar van me afblijven (NTR, Botte Jellema)
Begin april werden in Arnhem twee homo’s in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen. Met een betonschaar werden de tanden bij een van de jongens uit z’n mond gemept. Een golf van verontwaardiging trok er door Nederland. En daarbij stelde iedereen ook de vraag hoe dit toch mogelijk is, in het land waarin de acceptatie van LHBT’ers zo ver is gevorderd. Documentairemaker Botte Jellema dook in alle rapporten, sprak met deskundigen en met slachtoffers van anti-homogeweld.
Allemaal lesbisch (NTR, Mildred Roethof)
Met welke beperkingen heeft een lesbische topvrouw in het bedrijfsleven te maken? Hoe stelt een lesbische gedragsdeskundige zich op tegenover haar cliënt, een lesbisch meisje met een verstandelijke beperking? Of, wat doet een fotomodel als ze opdrachten kan mislopen door openlijk lesbisch te zijn, terwijl de catwalk in Milaan en New York lonkt? 'Allemaal Lesbisch' toont de onbekende wereld van jonge, ambitieuze lesbiennes in Nederland. Ze verlangen naar een leven waarin acceptatie van homoseksualiteit vanzelfsprekend is.
Transit Havana (BNN, Daniel Abma)
Cuba is berucht om zijn vergane glorie en mensenrechtenschendingen. Als eiland in de Caribische Zee blijft het vasthouden aan een oud politiek systeem. Niemand weet hoe lang nog. In dit decor voert presidentsdochter Mariela Castro in volle vaart een behandelprogramma voor transgenders door. Dat is verbazingwekkend progressief. Volgens het officiële bewind is Cuba trots op de perfecte behandeling die transgenders in eigen land kunnen ondergaan. Volgens Mariela is het een essentieel onderdeel van de revolutiegedachte. Maar hoe veel macht Mariela ook heeft, de weerstand in de samenleving is groot. Cuba is van oudsher een homo- en transfoob land waar katholicisme en machismo hand in hand gaan.
Homopesten (NCRV, Frans Bromet)
In 'Homopesten' schetst Frans Bromet een schokkend beeld van homohaat in Nederland. De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit.