Na de succesvolle eerste editie in 2016, over angst, organiseert KRO-NCRV opnieuw een documentairescenariowedstrijd. Filmmaakster Anneloek Sollart, winnaar van de documentairewedstrijd 2016 is inmiddels gestart met de productie van haar film over beveiligers. Door de toenemende angst in onze maatschappij is er steeds meer vraag naar beveiliging, maar wie zijn die mensen en hoe kijken zij aan tegen veiligheid en angst? De documentaire gaat naar verwachting op het Nederlands Film Festival 2018 in première.
Thema
Het thema van de documentairewedstrijd 2017 is opstand.
In alle tijden en in alle streken zijn door de eeuwen heen mensen in opstand gekomen. Nederland dankt zijn bestaan aan een geslaagde opstand: die tegen Spanje, eind zestiende eeuw, die tachtig jaar duurde. Maar niet elke opstand eindigt in succes. Soms wordt een opstand onderdrukt, met geweld, en ook menige eenling die, bijvoorbeeld als klokkenluider, de kont tegen de krib gegooid heeft, moet verder leven met de gedachte dat hij misschien wel gelijk had, maar het niet heeft gekregen en hij met de opstand zijn eigen leven heeft verwoest. De straf voor mislukking is groot. Eigenlijk moet je wel gek zijn om in opstand te komen. En toch komen mensen regelmatig in opstand, zowel collectief als individueel. De groep die niet langer een verschoppeling van de staat of de economie wenst te zijn, de man of vrouw die iets niet langer verdraagt of wil verdragen en de hakken in het zand zet. De opstandeling denkt niet in de eerste plaats na over de vermoedelijke afloop – de opstand is een radicale daad, van 'hier sta ik, ik kan niet anders'. Nu de democratische vrede zoals we die tientallen jaren gekend hebben in het Westen, kraakt in zijn voegen en de gevaren van economie, oorlog en klimaat steeds donkerder wolken aan de horizon vormen, zal het aantal opstandelingen misschien wel toenemen. Opstand heeft de toekomst!
KRO-NCRV 2Doc is op zoek naar verrassende en cinematografische documentairefilms die betrekking hebben op opstand in de samenleving, in groepsverband of bij individuele mensen. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot aanpak of lengte van de film. Originaliteit in inhoud en vormgeving staan voorop.
Oproep
Ben jij documentairemaker en heb jij een inspirerend plan voor een maatschappelijke en cinematografische documentaire over hedendaagse opstand? Stuur je plan vóór 1 december 2017 aan: leonie.vanzanten@kro-ncrv.nl*. Uit de ingezonden plannen kiest een vakkundige jury in december de winnaar. De prijsuitreiking vindt plaats op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het winnende filmplan ontvangt € 125.000 (excl. btw) voor realisering**. De documentaire gaat in première op het Nederlands Film Festival en wordt uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc.
*Het ingediende plan is maximaal 8 A4tjes lang. Foto’s en/of filmmateriaal (max. 8 minuten) die sfeer en stijl van de film illustreren kunnen worden meegestuurd, alsmede een werkende link naar eerder filmwerk (max.1).
**De winnende filmmaker wordt geadviseerd een gerenommeerde documentaire producent in de hand te nemen voor de realisering van de documentaire (KRO-NCRV 2Doc kan desgevraagd adviseren). Het geldbedrag wordt uitgekeerd aan de producent die aan de prijswinnende documentaire is verbonden en met KRO-NCRV een productieovereenkomst af zal sluiten.
De jury bestaat uit 2 documentaireprofessionals en de documentaire-eindredactie van KRO-NCRV. De beste 3 filmplannen worden uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt de winnaar gekozen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.