De genomineerden voor de Academy Awards 2017 zijn bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie documentaire op een rijtje. Wij spraken enkele regisseurs van deze films tijdens het afgelopen IDFA.
Genomineerden categorie Documentaire
Life, Animated
Een kleuter verliest zijn spraakvermogen maar vindt een manier om weer te communiceren: via Disney films. Regisseur Roger Ross Williams toont in Life, Animated het inspirerende levensverhaal van Owen Suskind.
Tessa Boerman spreekt tijdens de 2Doc-dag op IDFA met regisseur Roger Ross Williams over zijn documentaire 'Life, Animated'.
Reporter Tessa Pope peilt de stemming van het publiek bij de eerste vertoning van de documentaire 'Life , Animated' van Roger Ross Williams op IDFA 2016.
O.J. - Made in America
O.J.: Made in America is een vijfdelige documentaire over de opkomst en ondergang van de van dubbele moord beschuldigde legendarische footballspeler O.J. Simpson. Het is een verhaal over het moderne Amerika waarin ras, roem, media, geweld, het strafrechtelijke systeem en actuele kwesties over rassenongelijkheid aan de orde worden gesteld.
O.J. - Made in America is een zevenëneenhalf uur durende documentaire over de bekende moordzaak rondom O.J. Simpson. Shay Kreuger vraagt het publiek en de makers waarom deze documentaire zo lang moet zijn en of het de lange zit waard is.
Daphne Bunskoek sprak tijdens IDFA met regisseur Ezra Edelman over zijn documentaireserie 'O.J. - Made in America'.
Fuocoammare
De Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi verbleef een jaar op het eiland Lampedusa om een documentaire te maken over de vluchtelingen die daar massaal aanspoelen. Fuocoammare is een poëtisch portret van de vissersgemeenschap op het eiland, doorsneden met voor zichzelf sprekende beelden van de vluchtelingen.
I'm not Your Negro
Documentaire van Raoul Peck die de geschiedenis van de rassenverhoudingen in de Verenigde Staten onderzoekt aan de hand van het manuscript van Remember This House van James Baldwin.
13th
In haar documentaire 13th betoogt regisseur Ava DuVernay dat de slavernij in de Verenigde Staten gecontinueerd wordt door de massale opsluiting van zwarte Amerikanen. Het getal 13 verwijst naar het 13e amendement uit 1865 dat een einde maakte aan de slavernij, met uitzondering van 'als straf voor een criminele daad'.