Bij sommige kinderen wordt de zelfredzaamheid al vroeg op de proef gesteld. Toch laten de geportretteerde kinderen in deze documentaires zich niet zomaar uit het veld slaan.

Pilotenmasker

In Pilotenmasker zie je hoe jonge kinderen omgaan met hun ziekenhuisopname in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De periode in het ziekenhuis is heftig voor de kinderen: ze krijgen te maken met operaties, uitvallend haar, prikken en scans. In deze intieme documentaire filmden de maker de kinderen van heel dichtbij. Ook de kinderen zelf hebben verrassende beelden gedraaid van hun ervaringen.

Muhi: Generally Temporary

De Palestijnse Muhi kwam als baby in een Israëlisch ziekenhuis terecht. Vanwege een auto-immuunziekte moesten artsen zijn armen en benen amputeren. Door de moeilijke Palestijns-Israëlische situatie woont Muhi, samen met zijn opa, al bijna zijn hele leven in het ziekenhuis. Ondanks deze omstandigheden weet hij de hele afdeling te inspireren, zowel de Joden als de Palestijnen.

Vechten tegen de wind

De twaalfjarige Amber heeft geen haar en kan de haren dus niet, zoals haar vriendinnen, laten wapperen in de wind. Toch ziet ze hier de voordelen van in: eens in de zoveel tijd mag ze een nieuwe pruik uitzoeken en kan ze opnieuw kiezen wat voor soort meisje ze wil zijn.

A Year of Hope

De Filipijnse straatjongens Justin (13) en Pablo (15) krijgen een kans om hun leven te veranderen, na een verleden van misbruik, verslaving en mishandeling. Een jaar lang leren ze, op een paradijselijk eiland ver van de hoofdstad vandaan, voor zichzelf te zorgen. Gaat het lukken om hun leven een positieve draai te geven? Of is hun lot door het harde leven in de grote stad al bepaald?