De geboortedag van de koning of koningin is jaarlijks reden voor een feest met bijbehorende vrijmarkt. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een spektakel waar kleedjes-verkopers al dagen van tevoren hun plek assertief claimen.

De oorsprong

De anarchistische groep 'provo's' verstoorde de koninginnedagviering in Amsterdam in 1966. De beroemde rookbom die daar gegooid werd was hèt startsein voor jaarlijkse relschopperij tijdens koninginnedag. Om de relschopperij de das om te doen bedacht het Oranjecomité een list. Ze lieten in 1971 een groot popconcert op de Dam in Amsterdam organiseren en de gemeente liet voor een dag toe dat particulieren, in de binnenstad hun overbodige spullen verkochten, iets wat tot dan alleen op afgelegen plekken gebeurde. De afleiding werkte en de relschoppers trokken zich terug.

Bron

Deze Vrijmarkt was oorspronkelijk vooral bedoeld voor kinderen, maar al snel voegden volwassenen en professionele handelaren zich bij de verkopers.

Vanaf 1971 is de Vrijmarkt uitgegroeid tot een jaarlijks spektakel waar over verschillende steden verspreid honderden miljoenen euro's worden verhandeld. Hieronder is een impressie te zien van de koninginnedagmarkten door de jaren heen.