Tijdens Movies that Matter worden veel belangrijke documentaires en speelfilms vertoond. Zoveel, dat je het misschien niet redt om ze allemaal te bekijken. Wees echter niet getreurd, verschillende films worden later in 2Doc uitgezonden!
3 april: I Am Not Your Negro
James Baldwin was een Afro-Amerikaans schrijver, geboren in 1924. Hij werd vooral bekend door zijn boek Go Tell it on the Mountain. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. In 1987 overlijdt hij terwijl zijn laatste boek nog niet af is. Het gaat over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. De ruwe, onaffe versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck.
16 april: Het schoonmakersparlement
Schoonmakers in Nederland hebben er ‘schoongenoeg’ van om onderbetaald en ongezien te zijn. Daarom richtten zij in 2010 een speciaal parlement op met vertegenwoordigers uit hun midden, die hun belangen behartigen.In 2010 maakte Nederland de langste staking mee sinds 1933. De Nederlandse schoonmakers legden het werk neer, en werden zichtbaar voor iedereen. Ze richtten na deze actie een eigen parlement op: 75 schoonmakers die voortaan hun belangen behartigen.
In Het Schoonmakersparlement volgt filmmaker Leon Verdonschot drie schoonmakers (Nadine, Tim en Khadija) een jaar lang tijdens hun werk, thuis en tijdens parlementszittingen en acties, op weg naar een nieuwe cao. Een uniek document over ware emancipatie.
18 april: A Stranger Came to Town
De complexe werkelijkheid kan niet worden gereduceerd tot een simpele kwestie van goed tegen kwaad, zeker niet wat de oorlog in Syrië betreft. Vier inwoners van Aleppo vertellen over hun ervaringen en geven hun kijk op de situatie in dit cinematografische essay over de chaos in het land.
En later:
Onderstaande films worden later uitgezonden in 2Doc. Houd onze programmering in de gaten voor de precieze uitzenddata. Mogelijk worden er tijdens het festival nog meer films aangekocht voor een vertoning in 2Doc.
Back to the Taj Mahal Hotel
De Nederlandse filmmaker Carina Molier reconstrueert aan de hand van interviews met overlevenden en archiefmateriaal de aanslag op het prestigieuze Taj Mahal Palace-hotel in het Indiase Mumbai in 2008. Bij deze aanslag kwamen tientallen mensen om het leven. Op 26 november 2008 bestormden gewapende Pakistaanse mannen het beroemde vijfsterrenhotel Taj Mahal Palace in Mumbai. Urenlang werden hotelgasten gegijzeld en tientallen mensen moesten het met de dood bekopen. Jaren later keert filmmaker Carina Molier samen met vijf overlevenden terug naar de plek des onheils. Daar vertellen zij openhartig over de traumatische ervaring van de aanslag en welke impact de angstige uren die zij doorbrachten hebben gehad op hun leven. Behalve de persoonlijke verhalen van de slachtoffers, toont de film ook het verhaal van een van de daders. Door de interviews af te wisselen met archiefmateriaal onderzoekt de filmmaker het spanningsveld tussen kwetsbaarheid en controle en stelt existentiële vragen over vrijheid, geloof, en de illusie van veiligheid in onze maatschappij.
The Bastard
Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het maar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven. Genomineerd voor de Dutch Movies Matter Award.
Onderkomen
Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.
Anote's Ark
In Oceanië, op een van de meest afgelegen plekken ter wereld, ligt de eilandenstaat Kiribati. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Voor president Tong begint een race tegen de klok om de bevolking in veiligheid te brengen.
Thank You For The Rain
Vijf jaar geleden begon de Keniaanse boer Kisilu met het vastleggen van zijn leven met de camera die hij kreeg van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Het resultaat is een opmerkelijke documentatie van de gevolgen van klimaatverandering in zijn leefomgeving.