De grenzen van Willem Jeths & Toendra #9: Een warme plek

Radio Doc

NTR

Willem Jeths (1959) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van Nederland. Hij is sinds een halfjaar de Componist des Vaderlands. In die functie zal hij de komende twee a drie jaar proberen een groter publiek te interesseren voor Nederlandse gecomponeerde muziek. Willem Jeths gaat dit doen door zelf als componist te reageren op de actualiteit bij belangrijke nationale gebeurtenissen, waarover hij nieuwe eigen stukken maakt. En in deze aflevering 9 van de korte documentaireserie Toendra.

De grenzen van Willem Jeths

De documentaire volgt Jeths in de aanloop naar de wereldpremiere van zijn nieuwe compositie Conductus, dat hij schreef voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De opdracht aan Jeths was een orkeststuk te schrijven naar aanleiding van de herdenking van het bombardement op Rotterdam in 1940, waardoor de stad verwoest werd. Voor Jeths is dit stuk heel belangrijk: “Het was een zeer moeilijke opdracht. Maar het is mijn piece de resistance als Componist des Vaderlands”. Conductus is een ingehouden, sereen stuk dat de stilte voor de storm laat horen, maar ook de implosie van de stad die plotseling in puin ligt.

Contrabassist Arjen Leendertz van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: "Ik vind het heel tof dat wij dit stuk mogen spelen. Het is erg interessant met veel sfeer en mooie momenten. Het zoekt naar grenzen maar is tegelijk heel mooi. En dat zeg ik niet vaak over nieuwe muziek."

De documentaire volgt verder twee jonge compositie-studenten van Willem Jeths op het Conservatorium van Amsterdam: Mathilde Wantenaar en Tijmen van Tol. Zij worden gecoacht door Jeths om hun composities nog beter te maken.

De compositie Conductus van Willem Jeths wordt uitgevoerd op 14 mei a.s. in De Doelen in Rotterdam, de dag waarop het bombardement op Rotterdam wordt herdacht.

Een documentaire van Guido Spring.

Toendra aflevering 9: Een warme plek

Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Aan niets is te zien dat hij een leven lang vecht tegen depressies, dat zijn relaties op de klippen lopen en dat hij zijn jeugd met een onhandelbare broer nooit helemaal te boven is gekomen.

Radiomaker Jennifer Pettersson bezoekt de yogi tijdens de les, ze is erbij als hij zich klaarmaakt om Nederland te verlaten en ze keert met hem terug naar de tijd dat er geen ontsnappen was aan de kou.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.