Making an opera – Na corona | Het moderne leven - deel 2
Radio Doc
Op 7 oktober presenteert De Nationale Opera de wereldpremière van de opera Ritratto van Willem Jeths. Tenminste, dat hopen we. De vorige première werd op het allerlaatste moment afgelast vanwege Corona.
Radiomaker Stef Visjager heeft de makers en zangers van Ritratto anderhalf jaar achter de schermen gevolgd voor haar podcast “Making an Opera". Ze ontdekte dat het maken van een opera vaak net zo dramatisch is als de opera zelf, maar dat het zó dramatisch zou worden had niemand voorzien.
Na maandenlang zes dagen per week samen repeteren, zitten de jonge zangers -komend van over de hele wereld- opeens alleen op hun Amsterdamse kamer. Hun veelbelovende carrières stonden abrupt stil en intussen is de wereld radicaal veranderd. Hoe nu verder, met hen, met de opera?
De opera Ritratto van Willem Jeths
Het moderne leven - deel 2
Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is. En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren.
We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past?
Aflevering 2: Stressvis
De mens is als een nieuwe auto gemaakt van oude onderdelen. We hebben dan misschien wel het denkvermogen van een mens, maar de stressreacties van een vis. Tot welke problemen leidt dat? In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.