Hans Hermans en Martin Maat, HUMAN, 2011

Het proces Wilders: Diner met nasmaak (deel 3)

HUMAN

Het proces Wilders is een documentair drieluik over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Het geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Een half jaar nadat de Amsterdamse rechtbank Geert Wilders vrijsprak, brengt HUMAN een onthullende reconstructie van het proces zoals het door de meeste direct betrokkenen is ervaren. Een team programmamakers heeft zich maandenlang door meters dossier gewerkt, meer dan vijftig vertrouwelijke achtergrondgesprekken gevoerd, en is erin geslaagd om voor Het proces Wilders vrijwel alle hoofdrolspelers voor de camera te krijgen.

Het Proces Wilders (promo) from ICU Documentaries on Vimeo.

Het merendeel van de betrokkenen spreekt voor het eerst op tv over het 'proces van de eeuw'. Zoals alle zaaksofficieren en hun directe leidinggevenden van het OM, de president van de Amsterdamse rechtbank Carla Eradus en advocaat Bram Moszkowicz. Maar ook voormalig raadsheer Tom Schalken die een niet onbelangrijke rol speelde.

Deel 1: Fitna-gate

Het proces Wilders geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen de PVV-leider. In de eerste aflevering ligt de nadruk op een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film Fitna. De film zou later een belangrijke rol spelen bij de tenlastelegging tegen Wilders.

Deel 2: Ingreep van hogerhand

Wat ging er bij justitie vooraf aan het besluit om Geert Wilders te vervolgen? Al in 2006 komen de eerste aangiften tegen de politicus binnen. Het zal ruim vier jaar duren voordat Wilders in Amsterdam voor de rechter staat. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde pas tegen het Kamerlid in actie komen nadat zij daartoe werd gedwongen via een klacht bij het Gerechtshof, de zogenaamde artikel 12 procedure.

Waarom wilde het OM in eerste instantie niet vervolgen? Wat heeft er zich in deze voorfase achter de schermen afgespeeld? Zaten de minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, en de hoogste man binnen het OM, Harm Brouwer, wel op dezelfde lijn? En wat deed raadsman Bram Moszkowicz? Hoe beleefde hij 'het proces van de eeuw'?

Moszkowicz: "Ik heb slecht geslapen die nacht. Ik probeer mijn werk niet mee te nemen naar privé en doorgaans slaag ik daar goed in, maar ik moet u toegeven dat ik toen slecht heb geslapen."

Waarom?
"Omdat het me bezighield." 

U was niet gerust op de uitkomst voor u cliënt?
"Nee, geen moment."

Deel 3: Diner met nasmaak

Het is 22 oktober 2010. De laatste dag van de openbare behandeling van het proces is aangebroken als de advocaat van Wilders, Bram Moskowicz, het woord krijgt.

Moszkowicz:"Goedemorgen leden van de rechtbank, mevrouw en meneer de officier. Vandaag is er een artikel verschenen in dagblad De Pers. Ik heb een kopie."

En nadat Moskzowicz die dag de krant aan de rechtbank overhandigt, gaat het ineens vooral over ‘Het Etentje’. Een etentje waarbij raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof volgens Moszkowicz heeft geprobeerd getuige-deskundige, arabist Hans Jansen te beïnvloeden.

Schalken: "Het was een onderdeel van zijn strategie om mij te beschadigen en om de rechterlijke macht te beschadigen."

Wat gebeurde er nu werkelijk tijdens het diner van de eetclub van raadsheer Tom Schalken? En welke relatie had dat etentje met het proces dat ging over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting