NCRV Dokument

De verdediging van Robert M.

NCRV

De documentaire 'De verdediging van Robert M.' is een uniek verslag van de grootste zedenzaak uit de Nederlandse geschiedenis vanuit het perspectief van de advocaten van de hoofdverdachte.

Na een melding uit de Verenigde Staten over kinderporno die uit Nederland afkomstig is, wordt eind 2010 de 27-jarige Robert M. opgepakt. Hij blijkt enkele tientallen jonge kinderen te hebben misbruikt op verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam. Uiteindelijk bekent Robert M. 83 gevallen van ernstig seksueel misbruik van jonge tot zeer jonge kinderen. Op 17 maart 2011 begint onder grote mediabelangstelling in de zwaarbeveiligde Amsterdamse Bunker het proces dat ruim twee jaar zal duren.

De verdediging van Robert M. volgt de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak vanuit het advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden waar (doods)bedreigingen arriveren per post, telefoon en mail en waar de advocaten zich in ploegendienst door kilometers dossier met details van het seksueel misbruik worstelen. Tjalling van der Goot en Wim Anker voeren wekelijks intensief overleg met hun cliënt die opgesloten zit in de Penitentiaire Inrichting in Vught, in een cel met 24-uurs camerabewaking.

De zedenzaak roept veel emoties op, de media zitten er bovenop en de samenleving schreeuwt om wraak. Het werk van de advocaten wordt er bepaald niet makkelijker op als de staatssecretaris en de minister zich bemoeien met de rechtsgang. Ondertussen proberen de advocaten zich te beschermen tegen de gruwelijke inhoud van de grote hoeveelheid slachtofferdossiers die zich opstapelen tegen de muren van het kantoor.

Op 26 april 2013 wordt Robert M. in hoger beroep veroordeeld tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Regisseurs: Meral Uslu en Maria Mok

DocTalks: in gesprek met regisseur Ramon Gieling

In de serie Regisseurs aan de Keukentafel worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne spreekt met Maria Mok en Meral Uslu die eerder de gelauwerde documentaires Longstay, Anker&Anker en De kinderrechter maakten.

De beste true crime-documentaires